En hoe is het in Taipei?

In een land waar mensen zich bij treinen netjes in rijtjes opstellen, waar roken in de buurt van scholen verboden is, en de doodstraf staat op drugshandel, is het best even wennen als (ondertussen toch beseft: lompe) Nederlander. Taiwan is oprecht een gaaf land; mensen zijn vriendelijk en veel te netjes. Het enige dat leidt tot vieze geuren op straat is de stinky tofu van de vele straatkraampjes.

door

In tegenstelling tot de structuur in het straatbeeld zijn de colleges vaak chaotisch. Met de volle twee dagen college per week zijn wij er in rap tempo achter gekomen dat het onderwijs aan de TU/e echt van hoog niveau is. De nadruk ligt vaak op mondigheid. Zo kan je cijfer opgekrikt worden door stickers te verdienen met goede opmerkingen, of door een spreekbeurt te houden over je voormalig werk. Gelukkig kunnen we het leven hier wel degelijk uitdagend maken door elke dag in de pauze te zwemmen in het 50-meter buitenbad van de universiteit. Na deze inspanning kunnen we gelukkig altijd even onze gebronsde huid onderhouden tussen enkele aangespoelde locals in speedo’s.

Naast deze vermoeiende tweedaagse werkweek houden we gelukkig voldoende tijd over voor wat ontspanning in het weekend. Taiwan is een prachtig land met prachtige natuur. We genieten elke dag van de palmbomen en de parkjes in Taipei, en de zonsondergang bekijken we natuurlijk vanaf een bergtop. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden voor tripjes naar de steden aan de westkust, de natuurparken in het midden en oosten van het land of de tropische stranden in het zuiden.

En hoe is het stapleven? In onze gastvrije stad zou je een dief van je eigen portemonnee zijn als je thuisblijft in plaats van op stap gaat. In Taipei is namelijk vrijwel iedere avond een kroeg zo gastvrij om studenten de hele avond te voorzien van (gratis) onbeperkt bier en borrels zonder entree te vragen. Zoals in onze bibliotheek hier te zien is, is het in de Aziatische cultuur vrij normaal om op aparte plekken te slapen. Dit is na dit soort avonden ook op straat waar te nemen.

Verder ligt Taiwan op een gunstige locatie om allerlei andere landen aan te doen. Zo hebben wij er ondertussen voor gezorgd dat Max Verstappen eerste werd tijdens de Grand Prix van Kuala Lumpur in Maleisië, kunnen we bevestigen dat in de Filipijnen een fles rum echt 1,50 euro kost, en weten we dat Zuid-Koreanen van meer houden dan het liedje Gangnam Style.

Maar ook hier moeten we aan de bak. Over een week zijn de midterms en die haal je ook hier niet vanzelf. Stiekem voelt een dagje studeren wel weer goed. En na de midterms kunnen we dan ook weer welverdiend ontspannen. Ook de professoren dragen bij aan de ontspanning: we zijn namelijk uitgenodigd op het huwelijk van onze MBA-professor. En zo’n huwelijk vindt uiteraard plaats in het Marriott hier in Taipei.

Ons rest gelukkig nog een paar maandjes van deze exchange, waarin we nog veel hopen te zien en mee te maken. Om af te sluiten met een origineel, en bovenal wijs gezegde van een van onze vrienden hier: “Travelling, the only thing you can buy that makes you richer” - P. Chang

Deel dit artikel via je socials