En hoe is het in Bergamo?

Toen mijn plannen voor een stage in Amerika in duigen vielen, vroeg ik mijn professor naar zijn connecties binnen Europa. Omdat ik dol ben op pizza, pasta en wijn, was mijn keuze voor Bergamo in Noord-Italië zo gemaakt!

door

Ik doe mijn stage aan het Mario Negri-instituut. Dit onderzoeksinstituut heeft meerdere vestigingen in Noord- Italië, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat het Clinical Research Center for Rare Diseases, waar ik zit, de mooiste vestiging is. Dit deel van het instituut is namelijk gevestigd in een prachtige oude Italiaanse villa, genaamd Villa Camozzi, gelegen op een heuvel in een klein dorpje buiten Bergamo.

Een van de onderzoeken die ze hier doen, gaat over vaattoegang voor hemodialyse. Om een goede vaattoegang voor hemodialyse te creëren, ondergaan patiënten een klinische ingreep waarbij een verbinding tussen een ader en slagader (arteriovenous fistula, AVF) wordt gemaakt in de onder- of bovenarm. Aan de hand van patiëntdata worden er simulaties gedaan die voorspellen wat de beste locatie en configuratie voor AVF voor de patiënt is. Als masterstudent Medical Engineering in de Cardiovascular Biomechanics-groep vind ik het natuurlijk fantastisch om te mogen helpen met het verbeteren en uitbreiden van dit systeem!

Iedere ochtend fiets ik de heuvel op, soms onder aanmoediging van collega’s die me met de auto passeren, en parkeer ik vervolgens mijn oude mountainbike tussen alle auto’s en scooters - aangezien Italianen echt niet fietsen, zijn er geen fietsenrekken. Tijdens de erg lange koffie- en lunchpauzes beantwoord ik iedere dag weer de vraag of ik op de fiets ben en bespreken we de verschillen tussen Nederland en Italië, de Formule 1, de Serie A en de dramatische prestaties van het Nederlands voetbal op internationaal gebied.

Zo kwam ook de vrijmibo die sommige Nederlandse bedrijven hebben ter sprake, waardoor we in mijn tweede week zijn gestart met een ‘domibo’, omdat de donderdag beter uitkomt. We weten nog steeds niet wat de professor van dit idee vindt, maar tot nu toe hebben we de smoes dat het mijn verjaardag is nog niet hoeven gebruiken.

Voor de complete Italië-experience woon ik op de perfecte plek. Samen met drie Italianen woon ik in een appartement in een karakteristieke Italiaanse straat, waar ik al veel geleerd heb over de Italiaanse cultuur en keuken.

Daarnaast is er in Bergamo een Erasmus-uitwisselingsprogramma waardoor er ontzettend veel wordt georganiseerd voor internationale studenten en je ook weer over andere landen en culturen kunt leren.

Kortom: ik kan prima wennen aan het Italiaanse leven en ben het hier nog lang niet beu!

Deel dit artikel via je socials