Op de boot naar Åland.

En hoe is het in Finland?

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.” Zo gaan de Finnen om met het koudere en nattere klimaat. Maar hoe wapen je jezelf tegen het donker? Dit noordelijk gelegen land staat bekend om zijn korte zonuren in de wintermaanden, en ik ben al van meerdere kanten gewaarschuwd voor deze sombere tijd.

Als oud-PT-studente en huidig HTI-studente heb ik ondertussen ladingen vakken gehad over de relatie tussen daglicht, slaap-waakritme en gezondheid. Daarnaast hoorde ik ook nog iets over de Nobelprijs en fruitvliegjes en dit slaap-waakritme. Kortom, allerlei signalen waardoor ik toch eens goed ben gaan kijken hoe ik de winter in Finland door ga komen.

Gelukkig denkt University of Tampere mee: afgelopen week ging ik naar een speciale voorlichtingsavond voor internationale studenten met als thema ‘How to survive a polar night?’. Hierin kregen we tips over hoe we deze tijd het beste konden invullen. Ook kregen we een stapeltje reflectoren om onszelf mee te behangen zodat we niet overreden worden door auto’s als de dagen donkerder worden. University of Tampere en de Finse overheid zijn dus erg begaan met ons welzijn en onze veiligheid.

Deze fijne meelevendheid is inderdaad in meerdere dingen terug te zien. Hoewel het een Scandinavisch land is en alles (lees: vooral alcohol) dus een stukje duurder is, kun je vaak gebruik maken van studentenkortingen. De lunch op de universiteit is bijvoorbeeld gesubsidieerd, waardoor je maar 2,60 euro betaalt voor een vol bord met warm eten. Ook kun je goedkoop reizen en hier maak ik dan ook graag gebruik van: tot nu toe ben ik elk weekend wel op een andere plek in Finland, Zweden of Estland te vinden (en een leuke bijkomstigheid: op de boot naar deze landen is de alcohol belastingvrij, dus hamsteren!).

Dan is er nog het feit dat het collegejaar een stuk korter is dan in Nederland: begin december rond ik al mijn vakken al af! Zo kan ik mooi nog even een reisje naar Lapland maken voordat ik terugga naar ons ‘koude’ kikkerlandje.

Dus, laat die Finse winter maar komen! Tot nu toe heb ik het al heel erg naar mijn zin gehad en kon ik als student al veel van dit prachtige land zien. Ik kijk ontzettend uit naar de rest van mijn avontuur, maar mocht ik het daglicht toch te veel gaan missen, kan ik altijd met studentenkorting via Ryanair een vlucht naar Spanje boeken.

Deel dit artikel