En hoe is het in Helsinki?

Begin mei was het moment daar: ik vertrok naar Helsinki voor mijn stage van ongeveer drie maanden bij de Aalto University. De meeste dingen had ik in Nederland al geregeld; zo had ik van tevoren al een kamer in een appartement gevonden waar ook twee andere meisjes woonden. Toen ik daar aankwam, werd me direct gevraagd of ik korte broeken mee had genomen; die zou ik hier namelijk niet nodig hebben.

door
foto Privé-archief Karlijn Fransen

Niets bleek minder waar, al na een week hoorde ik hoeveel geluk ik had met het weer en uiteindelijk heb ik hier één van de beste zomers meegemaakt. Het weer was perfect om te zwemmen in de Baltische zee of in een meer, te wandelen, kajakken en fietsen en te genieten van een drankje op het terras.

Hoewel Finland niet zo ver van Nederland vandaan is, moest ik toch even wennen. Als ik met de bus of trein ging, moest ik meerdere keren opzoeken hoe mijn eindhalte ook alweer heette; het was lastig om de combinatie van letters te onthouden. Nog steeds als ik mensen Fins hoor praten, heb ik geen idee waar het gesprek over gaat. Gelukkig spreekt vrijwel iedereen Engels en vinden de Finnen het geen probleem om over te schakelen naar die taal.

Juhannus

Daarnaast moest ik erg wennen aan de lange dagen. Toen ik arriveerde was het een paar uur per nacht donker en dat werd steeds minder tot de langste dag van het jaar in juni; de nationale feestdag Juhannus. In de eerste week was ik elke dag om 3 uur klaarwakker. Langzamerhand leerde ik te slapen in het licht en zelfs tijdens Juhannus, toen ik een kayaktocht maakte en overnachtte in een tent, heb ik prima geslapen.

Lege stad

Juhannus markeert het begin van de zomer in Finland en dat was goed te merken in Helsinki: de stad stroomde leeg. De meeste Finnen vertrokken om vakantie te vieren in een huisje bij een van de vele meren die Finland rijk is. Ook ik heb toen de stad een paar dagen achter me gelaten om te fietsen door het Archipelago Nationaal Park en om vakantie te vieren in Estland.

Finland is een mooi, veilig land met veel natuur en aardige mensen. Ik ben blij dat ik er een paar maanden heb mogen wonen en ik ben zeker van plan om terug te komen in de winter om de sneeuw en korte dagen te ervaren!

Deel dit artikel