Intro 2018 | Meters film voor één minuut aftermovie

Geen zorgen voor wie iets dreigt te missen (of vreest zich niet alles meer te kunnen heugen): regionale, lokale en interlokale media (hee hoi!) verdringen zich deze week om de meest filmgenieke activiteiten van de Intro. Maar, zo durven we nu al te stellen: waarschijnlijk zal niet één beeldverslag zo origineel zijn als dat van fotografie- en filmvereniging Dekate Mousa.

door
foto Dekate Mousa

De Braun ‘Nizo 136 XL’, zo heet de via eBay gescoorde vintage Super 8-filmcamera waarmee Dekate Mousa deze dagen op pad is. De inzet: een analoge aftermovie van de Intro, om te laten zien “dat het nog steeds mogelijk is om op de dag van vandaag een film te maken met technieken van toen”, vertelt Jeroen de Croock, foto- en videograaf en bestuurslid van Dekate Mousa. En ja, dat leidde op maandag al direct tot de nodige verwarde blikken, zegt hij lachend.

Overigens zijn diverse leden van de vereniging volgens hem nog altijd groot liefhebber van analoge technieken, vooral voor fotografie. “Het hééft gewoon iets”, verklaart De Croock. En dat is, naast charme (zoals dat heerlijk ratelende filmgeluid), ook een prijskaartje; vooral de benodigde filmrollen zijn kostbaar. Voor de Intro heeft Dekate Mousa vijftien meter aan filmstrook tot zijn beschikking, kosten 36 euro, goed voor een schamele drieënhalve minuut aan beeldmateriaal. De verwachting is dat straks ongeveer een minuut daarvan te zien is in de aftermovie.

“Dat maakt dat je je behoorlijk bewust bent van wat je gaat schieten en hoe. En dat je vooraf dus een goede planning maakt”, aldus De Croock. Opnames kunnen namelijk niet even worden overgedaan (zonder de nodige kostbare centimeters filmrol te verspillen) en evenmin tussentijds worden gecheckt. En dat maakt het best spannend, erkent hij. Vooral ook het hopelijk goed functioneren van de camera geeft “wel wat onrust. We hebben het ding vooraf goed nagekeken, maar er kan natuurlijk altijd ergens elektronisch iets misgaan”.

Wie, net als wij, nu al uitkijkt naar deze nostalgische videoterugblik, moet overigens nog even geduld hebben - het ontwikkelen en digitaliseren van Super 8 is een tijdrovende en specialistische klus, waarvoor ook externe expertise wordt ingezet. De deadline van 4 oktober klinkt dan ook royaler dan ze daadwerkelijk is. Die dag vertoont Dekate Mousa de film ‘James Klont - Boter, Kaas en Eieren’; eind jaren zestig gemaakt door toenmalige leden van de vereniging, door leden van nu ingescand, gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Ook is er een expositie rond technieken van toen en nu, waarop ook de Intro-aftermovie te zien zal zijn.

En hier is het resultaat!
Video | Dekate Mousa

Intro 2018 @ TU/e / aftermovie by Dekate Mousa

En hier is het resultaat! Video | Dekate Mousa

Deel dit artikel