Nieuwe glasvezelbekabeling voor campus

BAM-medewerkers gaan vanaf komende maandag nieuwe glasvezelbekabeling op de TU/e-campus aanleggen. De werkzaamheden zullen tot de zomer van 2019 duren. Door de verkoop en het strippen van enkele gebouwen moet de bekabeling een andere route krijgen. Deze gelegenheid wordt aangegrepen om de bekabeling ook te vervangen, vertelt Hans Huver, projectleider bij Dienst Huisvesting. Overlast blijft beperkt.

foto Shutterstock

De huidige glasvezelkabels zijn nog goed genoeg, maar toch moeten ze vervangen en verplaatst worden. “Het is een noodzaak. Vanwege de compacte campus heeft er een herverdeling plaatsgevonden, waardoor twee ICT-knooppunten weggevallen zijn, we moeten die knooppunten dus sowieso verhuizen. Een goed moment om nieuwe bekabeling aan te leggen, want op het moment is het een ‘spaghetti’ van kabels. De nieuwe glasvezelbekabeling krijgt een logischere route. Bovendien zal het internet sneller gaan werken.” Aldus Huver. 

De overlast blijft minimaal, maar de campusbewoners gaan het zeker merken. Dit kan zorgen voor overlast voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Huver: “Je hebt natuurlijk wel de fysieke overlast. Als we ergens gaan graven, komt er een gat. Ook dit wordt zo snel mogelijk opgelost, er komt geen situatie waarbij een kruispunt weken open ligt. Alles wordt aangegeven met omleidingen.” De gebouwen worden een voor een aangepakt, er worden korte stukken geul gegraven om de buizen in de grond te leggen om vervolgens deze in het gebouw te plaatsen.

Het komt niet voor dat er uren geen internet is. Er zal ook geen langzamer internet zijn tijdens de werkzaamheden. De nieuwe bekabeling gaat pas aan, als die ook daadwerkelijk werkt. De oude bekabeling zal er tot die tijd zijn als back-up. “Twee à drie gebouwen worden wel compleet afgesloten, maar dit zal in overleg met de gebruikers gaan. Dit kan eventueel ook op een zondag, misschien dat de mensen die zeven dagen in de week werken er last van kunnen hebben”, licht Huver toe.

Eerst zal de hoofdring worden aangelegd. De gebouwen Atlas, Laplace en Ventur zijn als eerste aan de beurt. Het is een groot project en zal pas zomer 2019 afgerond zijn.

Deel dit artikel via je socials