Incident met dioxaan in Helix; gang afgesloten

Maandagochtend is op de derde verdieping van gebouw Helix een literpot dioxaan kapotgevallen. De medewerker die de fles vervoerde, kreeg de gevaarlijke en schadelijke stof over zich heen en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De gang waar het incident plaatsvond, wordt tot dinsdagochtend dichtgehouden om te luchten.

De man kreeg de stof onder meer in zijn ogen. Collega’s wisten hem binnen een minuut onder de nooddouche te zetten en zijn ogen te spoelen. Zijn zicht leek na het spoelen te functioneren, maar de medewerker is toch uit voorzorg naar de huisartsenpost in het Catharina Ziekenhuis gebracht, bevestigt hoofd Safety and Security van de TU/e Peter Bloemers. Ook is de hele gang, STO 3, waar het Laboratorium voor Chemische Biologie is gevestigd, meteen ontruimd.

Dioxaan is een vluchtige, brandbare stof, waarvoor de opgetrommelde brandweer van de TU/e over detectieapparatuur beschikt. Er is volgens Bloemers geen brandgevaar geweest. “Nadat de brandweer met een stanleymes de vloerbedekking eruit had gesneden, bleek er nog wel een lage concentratie dioxaan in de lucht te hangen. Daarom is besloten de gang tot morgenochtend te luchten.” Dat gebeurt door de ramen open te zetten en de ventilatie op te schroeven.

Vrijgeven

Dinsdagochtend zal de brandweer nog een nameting doen, waarna naar verwachting de ruimte weer zal worden vrijgegeven. Buiten die gang is volgens Bloemers de concentratie dioxaan te verwaarlozen gebleven. “De deuren naar de gang sluiten daarvoor goed genoeg af.”

Over de toestand van de getroffen medewerker kon Bloemers maandagmiddag nog geen mededelingen doen.

Update: De gang is dinsdagochtend weer opengegaan. De medewerker maakt het goed, er is geen teken van blijvend letsel.

Deel dit artikel