Eerst online studeren, vervolgens on campus

Het is een primeur voor zowel de TU/e als voor EIT Digital, het Europese digitale onderwijsnetwerk waar ook de TU/e deel van uitmaakt. De afgelopen maanden volgden twee masterstudenten bij de EIT Digital Master School eerst online het masterprogramma Embedded Systems, vervolgens gingen ze afgelopen maandag aan de TU/e van start met het tweede semester van de reguliere master. Projectleider Martijn Klabbers, werkzaam bij Wiskunde & Informatica, is enthousiast over deze pilot.

De Nederlander Erik Wouters en de Amerikaan Christopher Ohara werden vorig jaar uit een groep van 25 geselecteerden verkozen om in het eerste semester van dit collegejaar de master Embedded Systems van de EIT Digital Master School te gaan volgen. Ze deden dit via het online leerplatform Coursera. De TU/e is de eerste EIT Digital-partner die met deze manier van selecteren aan de slag is gegaan.

Afgelopen maandag startten Wouters en Ohara in Eindhoven met het tweede semester van de reguliere tweejarige master Embedded Systems. Na afronding van het eerste jaar stappen ze voor het tweede jaar over naar een andere universiteit die is aangesloten bij EIT Digital en krijgen ze na het behalen van hun master van zowel de TU/e als die andere universiteit een diploma.

MOOCs

Projectleider Martijn Klabbers zegt dat de pilot “supergoed” is verlopen. “Voor de samenstelling van de longlist van 25 personen hebben we gekeken naar de mensen die online al veel interesse hadden getoond in de MOOCs (Massive Open Online Course) van EIT Digital. Want dat is uiteindelijk het streven van dit samenwerkingsverband: meer economische groei en een verbetering van de kwaliteit van leven in Europa door digitale technologische innovatie en onderwijs. Daar heeft Europa de komende jaren veel goed opgeleide mensen voor nodig.”

Uiteindelijk ontvingen Wouters en Ohara een uitnodiging om er online mee van start te gaan. Beide studenten volgden de afgelopen maanden online zeventien MOOCs, die de diverse Europese partneruniversiteiten, plus Berkeley’s Haas School of Business, voor EIT Digital hebben geproduceerd. Klabbers: “Een pakket samengesteld uit het beste wat de partners op dit gebied in huis hebben. Van de zeventien MOOCs komen er vijf van de TU/e. Voor alle MOOCs, het equivalent van alle vakken van het eerste semester van de reguliere master, moesten Wouters en Ohara de afgelopen tentamenperiode hier in Eindhoven de toetsen komen doen. Dat is best pittig, want in tegenstelling tot de reguliere studenten missen ze dan de eerste tentamenperiode.”

Internationaal netwerk

Christopher Ohara (33) uit Los Angeles deed de studie Science Technology aan de Californian Polytechnic State University, werkte daarna als wetenschapper en startte zijn eigen bedrijf. “Mijn droom is een top robotica-specialist te worden”, vertelt hij. “Hiervoor bestaan geen opleidingen in de VS. Op Coursera vond ik de MOOCs om mij de skills te leren. Die bleken van het EIT Digital programma ‘The Internet of Things’ te zijn. Toen ik een aantal courses had gedaan, kreeg ik de mail dat ik kans had op een selectie voor de EIT Digital Master School. Ik was erg enthousiast. Het programma van de EIT Digital Master School is niet alleen internationaal vanwege de studenten die overal vandaan komen, maar het verschaft je ook echt een internationaal netwerk. Je krijgt veel plekken te zien en ontmoet veel mensen om mee te praten, zowel studenten als mensen uit het bedrijfsleven.”

Erik Wouters (28) was na zijn bachelor Electrical Engineering aan de TU Delft op zoek naar werk en reiservaring en meldde zich aan bij de EIT Digital Master School, maar bleek te laat voor de reguliere inschrijfprocedure. “Dan maar volgend jaar, dacht ik. Maar toen ik verder zocht zag ik EIT Digital op Coursera. Via Martijn Klabbers hoorde ik over de mogelijkheid om via het onlineprogramma alsnog een kans te krijgen toegelaten te worden. Ik kwam door de selectieprocedure en ben zeer tevreden over de online courses die ik gevolgd heb. Nu zit ik in Eindhoven. Het is een fantastische ervaring om op twee universiteiten te mogen studeren. Mijn tweede jaar ga ik naar KTH in Stockholm. Het is mijn droom om een eigen onderneming te starten.”

Veel geleerd

Verwacht wordt dat andere EIT Digital-partners die het onderwijsprogramma Embedded Systems aanbieden, ook online geselecteerde studenten aannemen. Klabbers: “We hebben van deze pilot veel geleerd en zijn zeker ook tegen obstakels aangelopen, omdat we met deze aanpak niet de gangbare, bekende administratieve paden bewandelen. De andere universiteiten binnen EIT Digital kunnen hier hun voordeel mee doen. Aan de TU/e zullen we het komend collegejaar zeker weer op deze manier gaan selecteren. Op dit moment wordt er door ons ook gewerkt aan een onlineprogramma voor Data Science.”

Deel dit artikel