Foto | Your Captain Luchtfotografie

TU/e-campus voor het eerst 'volwassen'

De TU/e-campus is in het jaarlijkse onderzoek naar campussen voor de eerste keer aangewezen als een van de tien volwassen campussen in Nederland. De High Tech Campus staat al jaren in deze lijst.

door
foto Your Captain Luchtfotografie

De Automotive Campus in Helmond wordt bestempeld als groeicampus en de nieuwe Brainport Industries Campus als opstartende campus. Het onderzoeksrapport 'Inventarisatie en meerwaarde van campussen in Nederland' is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Netwerk Kennissteden Nederland. De onderzoekers bestudeerden onder meer de locaties en hun faciliteiten, de innovatierelaties tussen (kennis)instellingen en bedrijven en de economische meerwaarde.

Brainport Eindhoven is de enige regio met twee zogeheten volwassen campussen en voert daarmee de lijst aan. “Dat de TU/e-campus een omgeving is waar innovatie gestimuleerd wordt, wisten we natuurlijk al, maar het is mooi om dat een keer bevestigd te zien", reageert Jo van Ham, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. “Het is goed om te zien dat Brainport Eindhoven hiermee nogmaals de bevestiging en aandacht krijgt die het verdient.”

Volgens Van Ham is de samenwerking met de industrie een doorslaggevende factor: “Juist dat maakt de TU/e-campus aantrekkelijk voor bedrijven. De onderzoekssamenwerkingen en living labs zorgen ervoor dat we hier beter en sneller kunnen innoveren. Op de campus hebben zo’n honderd bedrijven zich gevestigd, waarmee we nauw samenwerken. Van start-ups en MKB tot multinationals als Philips, ASML, NXP en KPN.”

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Buck Consultants International, zet campussen neer als locaties met bedrijven en kennisinstituten, die gezamenlijk werken aan R&D. In totaal zijn 82 locaties onderzocht en zijn er 35 als echte campussen geclassificeerd. 

Bron: Innovation Origins

Deel dit artikel