TU/e geklommen in internationale ranglijst universiteiten

De TU Eindhoven staat voor het eerst in de top-100 van de QS World University Rankings voor beste universiteiten wereldwijd. Daarmee zet de TU/e haar opmars voort, met in totaal 58 plaatsen winst van positie 157 in 2014 naar plek 99 in 2018.

door
foto Shutterstock

Eindhoven doet het opvallend goed op het criterium wetenschappelijke citaties. Daarin staat de TU/e op de 25e mondiale stek en als hoogste in Nederland. Voor de editie 2019 heeft QS 4.763 universiteiten beoordeeld. Eindhoven staat net als vorig jaar als derde Nederlandse universiteit in de lijst, achter de TU Delft (52e) en de Universiteit van Amsterdam (57e). De QS World University Rankings bestaat sinds 2004 en is samen met de Times Higher Education Ranking en de ARWU/Shanghai Ranking wereldwijd toonaangevend en het meest populair onder internationale studiekiezers.

Compliment

Rector Magnificus Frank Baaijens van de TU/e ziet in de QS resultaten een bevestiging van de enorme motivatie en kwaliteit van de medewerkers van de TU/e. “We willen het steeds iets beter doen als universiteit en dat is precies wat we nu terugzien in deze lijst. Het is een groot compliment dat het wetenschappelijke onderzoek erkenning krijgt onder peers, zoals blijkt uit de hoge citatiescore. De kwaliteit van ons onderzoek en onderwijs continu verbeteren is geen eenvoudig proces, gezien de verdubbeling van het aantal studenten in minder dan tien jaar tijd bij nagenoeg gelijkblijvende financiering.”

In de nieuwe QS-ranglijst klimt Delft, koploper onder de Nederlandse universiteiten, van 54 naar 52. De Universiteit van Amsterdam staat op plaats 57 (vorig jaar 58). Andere stijgers zijn Twente (van 179 naar 172) en Tilburg (357 naar 319).

De QS World University Rankings is een jaarlijkse ranglijst van universiteiten gerangschikt op onder meer de kwaliteit van het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek aan die instellingen. Quacquarelli Symonds (QS) is een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in onderwijsmarketing. De QS-ranglijst wordt gepubliceerd in een reeks media, waaronder het Amerikaanse tijdschrift U.S. News & World Report.

De rankingresultaten van QS worden bepaald aan de hand van zes criteria: 40% Academic Reputation, 10% Employer Reputation, 20% Citations per paper (papers periode 2011-2016, citations periode 2012-2017), 20% Faculty Student, 5% International Faculty en 5% International Students. De TU/e scoort het beste op de indicators Citations per Faculty, Faculty Student en International Faculty. Wat betreft die internationalisering bestaat inmiddels éénderde van de wetenschappelijke staf aan de TU/e uit buitenlandse medewerkers met ruim tachtig nationaliteiten.

Deel dit artikel