En hoe is het in Singapore?

Op dit moment (9 mei) zit ik in de trein richting het oosten van Java, terug te denken aan mijn uitwisseling naar Singapore. Een combinatie van studeren en reizen in Zuidoost-Aziƫ.

Begin januari is mijn avontuur gestart op Schiphol, supernerveus begon ik aan mijn 24-uur durende reis naar Singapore. Daar aangekomen eerst zaken voor mijn verblijf en studie geregeld. Gedurende de eerste weken begon een groepje van exchange-studenten zich te vormen en het eerste weekend-weg werd al snel geboekt. Want het is heel gemakkelijk om vanuit Singapore naar andere landen te reizen, maar uiteindelijk heb ik 'maar' vier mooie reizen gemaakt.

Ik studeer Bouwkunde, dus origineel passen de vakken aan de faculteit van Design and Environment het beste bij mijn studie. Het is mogelijk om uit alle vakken te kiezen, als ze maar op niveau zijn en bij de master passen. Het vak antropologie heb ik ook gevolgd, waarbij we tijdens de seminars hele interessante discussies konden voeren over onder meer mensenrechten in de gebouwde omgeving. Ook al was college in de avond en moest ik vooraf veel lezen, ik ben heel blij dat ik door mijn exchange de kans heb gekregen iets totaal anders te volgen.

Het universiteitssysteem in Singapore is heel anders dan dat van de TU/e. In Singapore zijn twee semester in plaats van vier kwartielen, waardoor alle deadlines en tentamens minder verdeeld zijn over het jaar. Ook gaat de beoordeling anders. Het puntensysteem gaat van A naar F. Het cijfer hangt af van hoe de andere studenten het doen (Bell-curve). Dus als ik goed score op een vak en het overgrote deel van de medestudenten niet, krijg ik een lager cijfer.

Het semester in Singapore is voorbij gevlogen. Ik heb ontzettend genoten en hele veel nieuwe vrienden erbij gekregen. Het is een geweldige ervaring. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen.

 

Deel dit artikel via je socials