En hoe is het in Linz?

Als je het hebt over Oostenrijk, hebben maar weinig mensen van de stad Linz gehoord. Toch is dit de derde grootste stad van Oostenrijk, naast Wenen en Graz. Linz heeft net zoveel inwoners als Eindhoven, maar het voelt hier toch een stuk rustiger aan. Daarnaast zijn er maar weinig toeristen te vinden, het is ook vooral een industriestad.

Linz ligt erg centraal; Wenen, Salzburg, Graz, München, Bratislava, Praag en Boedapest, je bent er in een handomdraai. Ook staat Linz bekend om de componist Anton Bruckner, de wiskundige Johannes Kepler en de stad staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO vanwege de Media Arts.

Alhoewel ik nog maar drie weken in Linz ben, voel ik me hier al helemaal thuis. De meeste uitwisselingsstudenten wonen in een grote studentenflat, tien minuten wandelen vanaf de universiteit. Het is gezellig om met z’n allen in een flat te wonen. Daarnaast is het Erasmus Student Network (ESN) hier heel actief. Zo hebben we de stad al verkend aan de hand van allerlei opdrachten en natuurlijk wiener schnitzels gegeten. Wat wellicht niet iedereen kent is een broodje met leberkäse, wat ook een specialiteit hier uit de regio is. Natuurlijk mag de Linzer Torte niet ontbreken, Oostenrijk staat bekend om het brede scala aan taarten. Ook zijn er vanuit de universiteit diverse excursies georganiseerd, waaronder een dagtrip naar concentratiekamp Mauthausen en het idyllische dorpje Steyr.

De vakken beginnen hier volgende week pas, de eerste drie weken voelden aan als een soort van introductieweken. Met allerlei uitstapjes zoals ik eerder al meldde, maar ook een taalcursus Duits en een interculturele cultuur training die, terwijl ik dit schrijf, nog bezig is. Wat ik ook positief vind hier is de Mensa op de campus, voor een paar euro heb je een bord warm eten.

Linz is een echte industriestad, maar tegelijkertijd ook erg groen. De Donau splitst de stad door midden. Bij mooi weer is het heerlijk om de Pöstlingberg op te gaan en te genieten van het uitzicht over de hele stad. Of om even uit te waaien bij het Pleschinger meer, dat maar tien minuten wandelen vanaf mijn kamer is.

Deel dit artikel