En hoe is het in Gotenburg?

Eigenlijk is het met een simpel woord te antwoorden, geweldig! Zweden is een fijn land om in te leven, de kosten liggen iets hoger in Nederland, maar dat terzijde. De Zweedse mentaliteit staat bekend als afstandelijk, maar zo heb ik mijn tijd hier absoluut niet ervaren. Zweden zijn erg behulpzaam en zijn dus altijd bereid je een handje te helpen. Dit was al te merken voordat ik arriveerde in Zweden, tijdens mijn contact met Chalmers University of Technology. Je moet wel van koffie houden en een lunch break, want dat wordt erg gewaardeerd in de Zweedse cultuur.

Een studie  in het buitenland heeft niet alleen betrekking op het land waar je heen gaat, je maakt vrienden met mensen over heel de wereld. Daarnaast deelt iedereen de interesse om rond te reizen, zo heb ik niet alleen Zweden verkend, maar ook Denemarken, Finland, Noorwegen, Polen en Letland. Een van de mooiste ervaringen die ik heb mogen meemaken tijdens mijn studie in het buitenland was het zien van het Noorderlicht in Abisko (Zweden), te zien op de afbeelding.

Naast alle reisjes die ik heb gemaakt, was er natuurlijk ook tijd om te studeren. In Nederland volg ik de master Building Physics and Services. Op de universiteit in Gotenburg wordt er geen vergelijkbare master gegeven, maar zijn de vakken verdeeld over de master Civil Engineering en de master Technical Acoustics - waar ik mijn meeste vakken uit heb gekozen. Het niveau is vergelijkbaar met het Nederlandse niveau en het systeem is ook vergelijkbaar.

Persoonlijk vind ik Zweden een perfecte combinatie van educatief niveau, mentaliteit, reismogelijkheden en feestjes. Ik heb niet veel over verteld over de feestjes in dit artikel, maar er zijn genoeg bezigheden gedurende de week. Tot slot kan ik iedereen aanraden om een studie in het buitenland te volgen, het is een onvergetelijke ervaring!

Deel dit artikel