En hoe is het in Gotenburg?

Ik had een halfjaar geleden niet verwacht dat ik op een huskyslee zou zitten, met rendieren had geknuffeld, een weekend in een saunahuis door zou hebben gebracht met de bijbehorende duik in bevroren water en het mooie Oslo, Stockholm en Kopenhagen zou gaan zien. Een groot avontuur staat je te wachten op een exchange en het is zeker de moeite waard.

De exchange begon tien weken geleden, maar alles regelen begon al eerder. Van onderdak tot vergoedingen naar aanmeldingen op de universiteit zelf, er is veel te doen. Tijdens de voorlichting bij mijn studie Scheikundige Technologie over een uitwisseling wist ik al zeker dat ik weg wilde. Wat trok mij zo aan in het idee? Het antwoord is heel simpel; het zou een groot avontuur worden. Dus hier wilde ik wel wat extra moeite voor mijn studie doen. 

Na een lange zoektocht door alle informatie over alle mogelijk universiteiten waarmee de TU/e een Erasmusovereenkomst heeft, had ik er uiteindelijk voor gekozen om naar de Chalmers University of Technology te gaan in Gotenburg, Zweden. Niet per se het mooiste zomerland waar de meeste mensen aan denken als ze op exchange willen, maar deze stad had genoeg te bieden voor wat ik zocht. Naast het feit dat Chalmers bekend staat als een zeer goede universiteit kun je vanuit Gotenburg naar veel steden in de omgeving reizen. De stad zelf en de natuur zijn ook nog erg mooi. Daarnaast staan de mensen in Zweden bekend als erg vriendelijk (uit ervaring, zeker waar) en is de kennis van het Engels daar erg goed. (Wat een grote plus is, hoefde ik niet nog een taal erbij te leren.)

Huskyslee

De grootste spanningen en zorgen die ik had, hadden vooral te maken met een plek en vrienden vinden. Maar gelukkig denkt iedereen er zo over, niemand wil zijn halfjaar exchange alleen doorbrengen. Binnen een week had ik al een klein groepje mensen gevonden waarmee ik het erg goed kon vinden en die samen Zweden wilde gaan ontdekken. Vanaf daar ging het eigenlijk heel makkelijk en na enkele feestjes was de groep al significant gegroeid. Soms is het zelfs nog lastig om te realiseren dat je hier eigenlijk zit om te studeren. Natuurlijk doe ik dat ook nog, maar de feesten en leuke reisjes naar andere steden en Lapland laten het allemaal voelen als een grote vakantie.

Deel dit artikel