Gooi je Zooi, liefst in E-waste speelkast

Duurzaamheid concreet maken, is iets anders dan er alleen maar over praten. Siddarth Uppili Raghavan, student Sustainable Innovation en lid van GO Green Office, wil studenten en medewerkers van de TU/e graag actief laten meedoen aan het recyclen. Maar dat is makkelijker gewild, dan gedaan. Ook al organiseer je een wedstrijd met spellen als Gooi Je Zooi, Raak ze Vaak of Race ‘m Rond.

Om aandacht te vestigen op twee problemen die het groeiend gebruik van ICT-apparatuur met zich meebrengt, bedacht GO Green Office een vrolijke wedstrijd. “Er is steeds meer elektronisch afval én er moet bewustwording komen voor circulaire economie”, zegt Siddarth Uppili Raghavan. “Elektronica is de sterkst groeiende afvalstroom van de laatste jaren. Bij GO Green Office zien we dat studenten en medewerkers steeds meer afhankelijk zijn van ICT-apparatuur.”

Vooral over wegwerpmogelijkheden voor studenten maakt hij zich zorgen. “Er zijn weinig mogelijkheden voor hen om hun E-waste te laten hergebruiken. Ze besteden veel tijd op de campus, niet alleen aan colleges, maar ook aan sporten en borrels. Wanneer kunnen zij nou naar een milieustraat om spullen in te leveren?”

Om studenten zoveel mogelijk E-waste naar de TU/e te laten brengen, zochten Raghavan en Bouwkundestudente Josien de Koning contact met het bedrijf E-waste Arcade, dat zich richt op hergebruik van grondstoffen. Zij stellen hun verbouwde wasmachine ter beschikking aan de TU/e. De machine is zo aangepast dat mensen in plaats van een muntje een oude telefoon kunnen inwerpen en vervolgens in ruil daarvoor een van de zes spellen mogen spelen.

Emotionele binding

Hoe leuk dit ook is bedacht, er is nog niet veel animo om mee te spelen. De speelkast heeft nog geen tien telefoons mogen opnemen en heeft al gestaan op de zesde verdieping van Flux, in Laplace en in Traverse. Nu staat het apparaat in Vertigo bij CHEOPS en later komt hij nog in MetaForum en het Auditorium.

De initiatiefnemer denkt dat studenten emotioneel gehecht zijn aan hun oude telefoon, die toch weinig ruimte inneemt in een hoek van een lade. Maar hij is hoopvol gestemd en denkt dat er gewoon wat meer bekendheid moet komen en dat studenten dan wél bij familieleden en vrienden gaan vragen naar afgedankte mobieltjes.

“We hopen meer dan honderd telefoons in te zamelen. Die gaan dan naar een gespecialiseerd recyclebedrijf.” Hij zegt dat de arcade een eerste stap is naar een vast E-waste collection point op de campus. “Zodat werknemers en studenten hun elektronisch afval gemakkelijk kwijt kunnen.”

Om het inzamelen te stimuleren bedacht GO Green Office een wedstrijd. Wie levert de meeste mobieltje in bij de E-waste Arcade? Welke studievereniging de competitie gaat winnen, is pas na 27 april te zeggen. Er wordt naar rato gekeken naar het aantal telefoons per vereniging. Wie de meeste mobieltjes inbrengt, krijgt koud bier, dat lijkt Raghavan en De Koning wel een studentikoze prijs. Er zijn ook individuele prijzen voor wie de hoogste score op een spel haalt. Dat is een goodie bag met aan duurzaamheid gerelateerde artikelen.

Deel dit artikel