En hoe is het in Osnabrück?

Eigenlijk waren Osnabrück en Duitsland niet mijn favorieten voor mijn buitenland semester, maar door onvoorziene problemen moest ik mijn eerste keuze veranderen. Duitsland staat bekend om zijn goede onderwijs, lage kosten voor levensonderhoud en het ligt dichtbij Nederland. Helaas had je voor de universiteit in Berlijn een bepaald niveau voor Duitse taal nodig en Osnabrück was de volgende universiteit van de Erasmus-opties. Dus, zodoende.

De eerste indruk was niet bepaald een goede. De INKOM begon een week voor de lessen startten en ik had nog geen kamer, dus het werd een goedkoop hotel net buiten de ring. Terwijl ik naar het centrum liep op zaterdag hadden veel winkels een bordje met “Open tot 13.00u”. Dat was het moment waarop ik bij mezelf dacht: In wat voor gat ben ik nu weer beland? Gelukkig kwam ik uiteindelijk aan in het bruisende centrum vol open winkels en restaurants en Osnabrück heeft me daarna (bijna) niet meer teleurgesteld.

Osnabrück is groter dan Eindhoven, gekeken naar de grootte van het centrum, vele clubs en aanbod aan winkels. Er zijn ook veel evenementen en festivals, zoals een Street Food Festival, het “Terassenfest” en de “Maiwoche”. Net zoals in Nederland, is de fiets je belangrijkste vriend. Het onderwijs stelt ook niet teleur, een paar vakken richten zich op het voeren van discussies en participatie, wat een warm welkom is vergeleken met de stille lectures waar de professor hoopvol een vraag stelt en begroet wordt met een krekelconcert.

Alhoewel Duitsland zo dichtbij Nederland ligt, zijn er zeker ook culturele verschillen. Ik merk dat Duitsers een stuk stiller zijn en voel me altijd de luidste in Duits gezelschap (behalve in de bars). Pinnen is zeker niet de norm en als ik contactloos betaal voel ik me een echte “innovator”. Bitterballen en kroketten worden zeer gemist op het terras en een groot plein met terrassen ontbreekt überhaupt. Ze eten warm voor lunch èn diner, wat ervoor zorgt dat ik tenminste het geld uit mijn gymabonnement haal! Maar, na al het klagen is Duitsland een leuke plek om te wonen en ook al is Osnabrück geen wereldstad, ik kan nog uren doorgaan over mijn avonturen hier!

Hoofdfoto | Dingding (links) met Erasmus student Eva. 

Deel dit artikel