En hoe is het in Malmö?

Toen mijn trein de kilometerslange brug van Denemarken naar Zweden over reed, had ik geen idee waar ik terecht zou komen. Malmö (spreek uit: ‘Malmeu’) is een havenstad gelegen in het zuidelijkste puntje van Zweden. Deze ex-industriestad is in de laatste jaren omgetoverd tot een ware hipster-hub met restaurants, cafés en startups op iedere straathoek. Net als in Eindhoven kom je overal met de fiets, vanaf huis kom ik in vijftien minuten op het strand. Toen een collega mij vertelde dat ze hier Zweeds met een zachte ‘G’ spreken, wist ik het zeker – ik ben in het Eindhoven van Zweden terecht gekomen.

door
foto Privé-archief

Eén van de booming startups uit Malmö is het IT-bedrijf Neo4J, waar ik nu een maand stage heb gelopen. Binnen tien jaar is dit bedrijf uitgegroeid tot een multinational die trots eBay, Walmart, en Volvo op de klantenlijst heeft staan. Door de goede connecties tussen Neo4J en een onderzoeksgroep van mijn faculteit ben ik snel bij dit bedrijf terecht gekomen. Dit is iets wat (gelukkig) steeds vaker voorkomt, we worden als universiteit namelijk steeds beter in samenwerking met de industrie, waar we best trots op mogen zijn. In mijn vier weken in Zweden heb ik enorm veel geleerd, en kan de kennis die ik tijdens mijn Master heb gedaan écht bij het bedrijf toepassen.

De taal is vooralsnog hetgene waar ik het meest aan moet wennen. Niet alleen het Zweeds, waarin woorden worden uitgesproken op de meest onlogische manier (Hylie wordt uitgesproken als ‘Huulie-eh’), maar ook de spreektaal binnen mijn bedrijf. Ondanks dat de taal op de werkvloer Engels is, was het toch nog enorm wennen om alle technische termen en begrippen onder de knie te krijgen. Waar wij aan de TU Eindhoven onze gesprekken vullen met buzzwords als 'innovatie' en 'multi-disciplinair', bevatten de zinnen hier woorden als “Flaky” (Iets onvoorspelbaars) en “Retro” (een meeting aan het eind van de week waar op het werk geëvalueerd wordt).

Ondanks de gelijkenissen met Eindhoven mis ik toch stiekem wel een beetje de mensen in het zonnige zuiden. Speciaal voor deze mensen, die niet vies zijn van een paar buzzwords, kon ik het toch niet laten om een klein afscheidscadeautje achter te laten. Daarom nodig ik je uit om je volgende activeit (bijvoorbeeld MomenTUm) extra spannend te maken, met een potje TU/e Buzzword Bingo: https://tuebingo.party/. Adjö!

Deel dit artikel