En hoe is het in Buenos Aires?

Twee maanden geleden stond ik dan op het vliegveld van Buenos Aires, met de ziel onder de arm en vier lessen Spaans achter de rug. Een taxi of een bus bestellen lukte nog net, maar zodra iemand tegen me begon praten liet ik het snel afweten: “No lo entiendo”. Sindsdien heb ik twee belangrijke Argentijnse lessen geleerd. 1) Maak je niet druk, het komt allemaal wel. 2) Elke dag is geschikt om een asado (BBQ) te houden.

door
foto Privé-archief Simon van Nieuwpoort

De mensen in Buenos Aires bleken meer dan eens ontzettend vriendelijk, beleefd en altijd bereid een onwetende ´extranjero´ uit de brand te helpen. Een groot deel van de bevolking is van origine afkomstig uit Italië, Spanje of een ander land in Zuid-Amerika. Gezien het Italiaanse temperament is het wellicht ook maar beter dat ik afgelopen tijd niet in staat was om de gevoelige onderwerpen aan te snijden als abortus, corruptie en de politieke situatie in het land; het overgrote deel van de bevolking neemt een conservatief standpunt in bij deze onderwerpen. Dat alles niet altijd even goed is geregeld in Argentinië is een understatement. Een paar weken terug is de munteenheid Argentijnse peso met 25% in waarde gedaald nadat bleek dat de overheid het IMF had gevraagd of de toekomstige leningen niet wat eerder uitbetaald konden worden.

 
Wonen

De meeste studenten wonen in Palermo of Recoleta. Zelf woon ik in Palermo, een hippe wijk met op elke straathoek een barretje of een discotheek. De meeste studentenhuizen hebben een ‘terraza’: een groot terras op het dak met een ‘parilla’ (BBQ) die tot de verbeelding spreekt. Het is niet ongewoon om in de winter twee keer per week grote hoeveelheden vlees op de parilla te gooien en bij bijna elk huisfeest dat hier wordt gegeven zit een asado inbegrepen.

De ITBA (Insituto Tecnológico de Buenos Aires) is een kleine privé-universiteit die qua inrichting een klein beetje doet denken aan een middelbare school. Het niveau ligt wat lager dan op de TU/e, wat me genoeg tijd geeft om Spaans te leren en te ontspannen. Een erg welkome bijkomstigheid is dat het mogelijk is om je vakken in drie dagen te proppen. Met andere woorden; mijn weekend hier duurt vier dagen en tot nu toe worden die meestal niet ingevuld met studeren.

Trips

Hoewel menig huis in Palermo een kunstige muurschildering bevat, is Buenos Aires over het algemeen geen mooie stad. Gelukkig bieden het vierdaagse weekend en de vele feestdagen genoeg mogelijkheden om onder andere de watervallen in Iguazú, de zoutvlakten van Salta of de wijnregio Mendoza te bezoeken. Verder is dit voor veel studenten dé kans om andere landen te bezoeken in Zuid-Amerika. De mensen in Buenos Aires, de rustige manier van leven en de vele trips zorgen ervoor dat mijn exchange semester een onvergetelijke ervaring is. Mocht je ooit verlegen zitten om een vakantiebestemming of een bestemming voor een exchange semester, vení a Argentina!

Deel dit artikel