‘Mannelijke’ MomenTUm-banner beklad: ‘No women?’

De Federatie Studieverenigingen Eindhoven (FSE) weet niet wie er met een roze-rode spuitbus in de weer is geweest op haar MomenTUm-banner op de hoek van het KOE-veld. ‘No women?’ is er op de aankondiging gespoten, boven een foto met uitsluitend mannen - met uitzondering van de TU/e-pedel allen vertegenwoordigers van genoemde verenigingskoepel.

“Oprecht geen flauw idee” heeft FSE-voorzitter Tom van Teeffelen, gevraagd naar wie er achter de anonieme kritische noot zou kunnen zitten. Hij weet wel dat de tekst er zeker al een paar dagen op staat en dat het, voor zover hij kan overzien, de enige ‘bewerkte’ MomenTUm-uiting op de campus is. “We hebben er verder geen mailtje of Facebook-bericht over gekregen.”

Hij benadrukt dat de FSE-werkgroep op de foto, die zich bezighoudt met de organisatie van het academische jaarfeest MomenTUm op 21 september, geenszins de intentie heeft gehad om vrouwen buiten te sluiten. Op andere visuele uitingen rond het evenement zijn vrouwen volgens hem bovendien wél goed vertegenwoordigd, alleen op deze ene foto niet.

“In het cortège lopen we vooraan, vandaar dat we deze foto hebben meegepakt in onze communicatie - en daar staan, simpelweg vanwege de samenstelling van de werkgroep, inderdaad geen vrouwen op. Daar zit verder geen enkele intentie achter. Dit evenement is voor iedereen; het draait helemaal niet om ons, júist niet zelfs.”

Gepasseerd

Niettemin noemt Van Teeffelen het “vervelend” als mensen zich mogelijk benadeeld of gepasseerd voelen door de foto. “Als ze hun mening willen verkondigen of denken dat ze misschien iets kunnen bijdragen, dan hoop ik dat ze zich bij ons melden; we willen het goed doen voor de hele TU/e en gaan graag met iedereen in gesprek.”

Hij benadrukt dat er in het Eindhovense studieverenigingsleven juist heel veel vrouwelijke studenten actief zijn, “daar zijn ze in verhouding sterker vertegenwoordigd dan in de TU/e-populatie in zijn geheel. Thor heeft op dit moment zelfs drie vrouwen in zijn bestuur”.

De bekladde banner lijkt voor Van Teeffelen, met nog acht dagen te gaan, nauwelijks een smet op de feestvreugde-in-voorbereiding. De organisatie van MomenTUm staat volgens hem goed op poten, “wel was het nog wat zoeken hoe we een en ander precies gaan indelen en inrichten; alles is natuurlijk nieuw. Ik ben benieuwd hoe het straks binnen de TU/e gaat vallen, maar denk zelf dat we een heel mooie dag tegemoet gaan”.

Deel dit artikel via je socials