Mijn biomed-collega's in het ziekenhuis. Foto | Privé-archief Floor Gabriels

En hoe is het in Eldoret, Kenia?

Vanuit de PDeng Qualified Medical Engineering kreeg ik de kans om mijn externe project in het buitenland te doen. Ik wilde graag ervaring opdoen met werken in een ziekenhuis. Na enige tijd rondvragen kwam ik uit op een project opgezet vanuit de TU Delft. De ontwikkeling van een onderhoudssysteem voor alle medische apparatuur in een van de grootste publieke ziekenhuizen van Kenia, MOI Teaching and Referral Hospital in Eldoret. Een leuke uitdaging.

door
foto Foto | Privé-archief Floor Gabriels

Ik heb me vooral bezig gehouden met de implementatie van het onderhoudssysteem. Hierdoor heb ik echt alle uithoeken van het ziekenhuis gezien. Ik had veel contact met zowel de gebruikers van de medische apparatuur als de biomeds die de apparatuur repareren als het kapot is. Na drie maanden kan ik toch wel concluderen dat er grote verschillen zijn met Nederland. Van meerdere patiënten in één bed of vier baby’s in één couveuse kijk ik niet meer gek op. En tijdens het uurtje dat ik over een afdeling liep zijn drie patiënten overleden, wat gepaard gaat met een hoop geschreeuw en gehuil. Dat is wel even slikken.

Daarnaast hebben de meeste mensen hier weinig of geen ervaring met computers, waardoor ik soms meer computerles gaf dan bezig was met de implementatie. Gelukkig zijn de mensen gemotiveerd om te leren en leren ze snel, wat veel voldoening geeft.

Ik heb in de weekenden ook buiten het ziekenhuis een kijkje kunnen nemen. De mensen hier zijn super gastvrij en laten je graag met trots hun land en cultuur zien. Ik heb mogen speechen op het initiatiefeestje van de zonen van mijn baas en ben vaak uitgenodigd om het Keniaanse eten mogen proberen. Op safari was het super om het grote wild van zo dichtbij te kunnen zien, met als favoriet de giraffe.

Maar wat toch wel een hele bijzondere ervaring is, is alle aandacht die je krijgt als ‘mzungu’ (blanke). Van huwelijksaanzoeken midden op straat tot kinderen die naar je zwaaien en meerennen met de auto. Buitenshuis moet je accepteren dat je een grote attractie bent.

Het cultuurverschil was in het begin wel even wennen, maar ik heb het super naar mijn zin gehad en ga nu met pijn in m’n hart weer naar huis.

Deel dit artikel