Lek in de Togakamer. Foto | Judith van Gaal

Lek in Auditorium gedicht, toga’s worden gereinigd

Zo’n veertig toga’s gaan naar de stomerij, de vloerbedekking van de togakamer wordt gereinigd en de faciliteiten in de opslagruimte van Natuurkunde worden nog getest. Maar uiteindelijk lijken de gevolgen van het lek vorige week in de kelder van het Auditorium mee te vallen. De oorzaak, een verstopping in de riolering, is inmiddels verholpen.

Schoonmakers zijn vorige week dinsdag druk in de weer geweest om de ergste (water-)schade te verhelpen, die eerder die dag in de togaruimte en in de opslagruimte van Natuurkunde was ontstaan. Emmers en bakken die ijlings waren geplaatst door Auditorium- en GOM-medewerkers vingen het water op dat vanuit de verlaagde plafondplaten naar beneden sijpelde en in sommige togakasten terechtkwam. Om erger te voorkomen, hebben ze nog enkele toga’s uit de kasten gehaald.  

En hoewel de meeste toga’s in beschermhoezen zitten, zijn minstens acht toga’s toch zodanig besmeurd dat ze sowieso grondig gereinigd moeten worden, vertelt Henk Naterop, coördinator audiovisuele faciliteiten van Dienst Interne Zaken. Hij verwacht dat zo’n veertig toga’s naar de stomerij gaan. “We inventariseren nog welke toga’s we laten schoonmaken, maar als ze ook maar een beetje vochtig of vies zijn, brengen we ze weg.” Volgens Naterop zijn er voldoende reservetoga’s aanwezig, die nu bij academische plechtigheden kunnen worden gebruikt.

Niet in de vloer getrokken

Enkele kasten worden nog schoongemaakt en de vloerbedekking is deels gereinigd en wordt nog eens extra schoongemaakt. Naterop: “Omdat de onderzijde van de vloerbedekking is voorzien van een bitumenlaag, is het vocht niet in de vloer getrokken."

Ook de ruimte iets verderop, het zogeheten Voorbereidingslab van Natuurkunde, stond gedeeltelijk blank. Naterop: “Het lijkt erop dat de meer kostbare spullen verderop stonden en dat nu alleen verouderde installaties die niet meer worden gebruikt vochtig zijn. Maar dat wordt op een later moment getest.” De coördinatie van de afhandeling is in handen van Dienst Huisvesting.

Oorzaak

Het lek is een gevolg van een verstopping in de riolering, weet Freek van den Eijnde, technisch beheerder bij Dienst Huisvesting. “Statische druk heeft zich in het riool opgebouwd en daardoor is er een lekkage ontstaan bij twee zwakke punten in het riool. Op die twee punten waren twee in het verleden afgekoppelde installaties aangesloten. Medewerkers van Unica hebben de leidingen na de melding eerst tijdelijk dichtgemaakt, en de dag erop permanent, door ze dicht te lassen. De verstopping is verdwenen en uit voorzorg is het systeem nog gecontroleerd. Daarmee zou het defect nu moeten zijn verholpen.”

Deel dit artikel