De sneeuw opzoeken in Innsbruck. Foto | privé-archief Teun Timmermans

En hoe is het in Linz?

In februari ging ik weg voor mijn semester in het buitenland. Ik vertrok naar Linz in Oostenrijk, een land waar ik mee bekend was en een stad waar ik om eerlijk te zijn nog nooit van had gehoord. Na hier anderhalve maand te hebben doorgebracht een kleine update over hoe het hier is.

door
foto Privé-archief Teun Timmermans

Het eerste waar ik me over verbaasde toen ik hier aankwam was hoe de stad eruit zag. Oostenrijk was een land dat ik altijd associeerde met hoge bergen en wintersport, en beiden ontbreken in Linz . Als je van wintersport wilt genieten, moet je toch wel een paar uur rijden met de auto voordat je op de juiste hoogte bent. Ik heb nog een aantal ritjes naar bijvoorbeeld Boedapest, Salzburg, Hallstatt en Praag gepland staan.

Video | Teun Timmermans

Oostenrijkse dans.

Video | Teun Timmermans

Niet dat ik per se Oostenrijk wil verlaten. De mensen hier zijn heel open, alleen houden ze wel heel erg van regeltjes. Waar je in Nederland een rood stoplicht negeert bij een lege straat, zou de Oostenrijker het niet wagen om iets te doen zonder groen licht. De organisatie hier zorgt er wel voor dat we ons niet hoeven te vervelen . Er worden veel activiteiten voor ons georganiseerd en we krijgen ook veel Oostenrijkse cultuur voor onze kiezen. Een deel van die cultuur is het eten, wat (niet heel vervelend) uit veel vlees bestaat. Ook zijn de porties hier niet bepaald klein. 

Linz zelf is een stad waar ik me vrij snel thuis voelde, het heeft veel weg van Eindhoven. Er wonen ongeveer evenveel mensen, ze vieren hier carnaval en het voelt ook als een groot dorp aan. Het enige wat ik hier echt mis, is het fietsen. De fietspaden zijn hier heel slecht aangegeven en soms moet je verder over straat terwijl auto’s met 80 km/u langs razen. Hierdoor ben ik mijn Nederlandse roots ook een beetje gaan verloochenen en maak ik veel gebruik van de tram. Gelukkig rijdt die ook ’s nachts, dus als ik een feestje in de stad bezoek is er gewoon vervoer terug naar huis.

Deel dit artikel