En hoe is het in Taipei?

Als master student Innovation Management heb je de mogelijkheid om een exchange semester te doen. Voor velen een twijfelgeval, maar voor mij een overduidelijke uitdaging om aan te gaan. Twee maanden voor mijn vertrek kreeg ik de definitieve bevestiging dat ik het volgend semester in Taipei zou kunnen studeren. Vol vreugde en enthousiasme ben ik toen direct mijn vliegtickets gaan boeken en kon ik mijn vooraf uitgezochte woning bevestigen. Maar ben ik nu, drie maanden verder, even enthousiast als voorheen? Zeker weten!

Een van de geruststellende aspecten van Taiwan zijn de vaste prijzen. In tegenstelling tot andere Aziatische landen wordt onderhandelen niet op prijs gesteld, omdat iedereen een eerlijke prijs aanbiedt. Dit komt mede doordat beleefdheid, eer en respect van groot belang zijn voor het Taiwanese volk. Dit is ook overal terug te zien; Voor de metro’s worden er netjes rijtjes gevormd (tegenovergesteld aan de NS), op de roltrap is ‘rechts staan, links gaan’ heilig, iedereen is behulpzaam en Taipei is extreem veilig. Verder is het land heel Westers en vind je altijd de Engelse vertaling naast de Chinese karakters (levensreddend in vele situaties).

Ik woon in Taipei in een appartement, samen met vier andere studenten van mijn universiteit (twee Nederlanders, een Finse en een Duitse) en we doen veel samen als huisgenoten. Daarnaast zijn er genoeg andere internationale studenten aanwezig in de stad die er altijd voor in zijn om iets leuks te doen. Ook zijn er genoeg feestjes en georganiseerde uitjes om andere studenten te leren kennen.

En wat kan ik jullie vertellen over de universiteit in Taipei? De focus ligt voor een belangrijk deel op het participeren in de colleges door middel van in-class discussies, vraag-en-antwoord sessies en behandelen van casussen. De meeste Taiwanesen zijn redelijk verlegen waardoor het tonen van iedere vorm van initiatief al gewaardeerd wordt. Verder kun je van tevoren zien op welke dagen alle vakken gegeven worden, dus met een beetje slim plannen heb je lange weekenden.

Gezien Taiwan heel centraal in Zuidoost-Azië ligt, vlieg je gemakkelijk (twee à drie uurtjes) en goedkoop naar andere landen. Ik krijg om de week wel een berichtje binnen als “Studeer je ook nog?” of “Waar ga je nou weer naar toe?”. Best wel terecht ook; in het eerste kwartiel ben ik naar Vietnam, Zuid-Korea en de Filipijnen gereisd, doorgaans zonder ook maar een les te missen.

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen van een buitenlands semester. Mocht je dus een onvergetelijk semester willen met veel reizen, feesten en cultuur, dan is Taiwan the place to be!

Deel dit artikel via je socials