En hoe is het in Brisbane?

Tijdens mijn laatste jaar van de master doe ik een half jaar een researchproject in Australië. Voor dat project moet ik slechts drie dagen per week op de universiteit zijn, wat ervoor zorgt dat ik genoeg tijd over heb om veel dingen te ondernemen en te zien. Gelukkig maar, want in de omgeving van Brisbane is heel veel te doen.

door
archieffoto Mairen Zeevenhoven

Brisbane is een stad met ongeveer twee miljoen mensen, wat erg groot lijkt ten opzichte van alle steden in Nederland. Het is natuurlijk ook groot, maar voelt toch heel relaxed en knus. De stad wordt gekenmerkt door de grote rivier die door de stad stroomt, de Brisbane River.

Verder heeft de stad erg veel groen in de vorm van parken en wandelpaden. Er is zelfs een strand midden in de stad. Van de meest interessante wijken is het CBD (centrum) het drukst met haar hoge gebouwen. South Brisbane is de wijk met het gemaakte strand waar ook erg veel plaatsen zijn om te relaxen en er zijn overal publieke barbecues die je gratis kunt gebruiken. Dat is de beste Australische traditie als je het mij vraagt.

Fortitude Valley is de uitgaanswijk, waar het nachtleven erg bruisend is. Ik ben er ook elke week te vinden aangezien het maar twee minuten lopen is van mijn huis.

Vanuit Brisbane heb ik in mijn eerste twee maanden al verschillende tripjes gemaakt. Ik ben naar Surfers Paradise geweest in de Gold Coast, naar Noosa in de Sunshine Coast, heb gehiked in Springbrook National Park, en heb de vuurtoren van Byron Bay gezien. Ook hebben we gesnorkeld tussen gezonken schepen bij Moreton Island en heb ik North Stradbroke Island bezocht. Die laatste was voor mij de mooiste trip van allemaal. Deze uitjes waren allemaal uniek op hun eigen manier. Mocht je vragen hebben over een semester abroad in Australië of over Brisbane, stuur me gerust een berichtje.

Het filmpje hieronder geeft een kleine beeldimpressie van mijn eerste maanden in drie minuten.

Video | Mairen Zeevenhoven

Living in Brisbane as an international student | 2,5 month Recap

Video | Mairen Zeevenhoven

Naschrift: 

Mairen merkt dat de natuurbranden die de Australische oostkust momenteel teisteren, de mensen erg bezig houden. De bosbranden zijn nog nooit zo vroeg in het seizoen zo erg geweest. Al het nieuws staat volgens Mairen vol met de bosbranden en daarmee met de discussie of klimaatveranderingen de oorzaak zijn van de aanhoudende warme temperaturen.

“In mijn stad Brisbane, valt het redelijk mee wat we er van meekrijgen, alleen de lucht in de stad is mistig door de bosbranden in de omgeving en de luchtkwaliteit was een aantal dagen geleden ook redelijk slecht. Ik heb wat mensen ontmoet waar de bosbranden wel een grote impact op heeft gehad. Ze wilden een roadtrip maken van Brisbane naar Sydney, en ze hebben die moeten cancelen en een vlucht moeten pakken, aangezien sommige stukken van Queensland en New South Wales te gevaarlijk zijn om doorheen te gaan. 

Dit was allemaal halverwege november, en volgens mij zijn de meeste branden nu onder controle. Ik ben bang dat het in de nabije toekomst nog wel zal extremer worden, want de zomer komt er aan. Misschien word ik zelf ook beïnvloed door de branden, aangezien mijn plan om een roadtrip langs de oostkust te maken ook in gevaar kan komen.

Voor de duidelijkheid, de bosbranden zijn op een aantal plekken heel erg geweest, maar het is niet zo dat elk bos in de buurt in brand staat.” 

 

Deel dit artikel