TU/e-studenten groter en sterker terug op GLOW

In 2018 moesten ze de ambities even bijstellen, maar dit jaar zijn ze groter en sterker terug. ‘Hypar’ heet hun nieuwe installatie waarmee TU/e-studententeam IGNITE voor het tweede jaar op rij mag stralen op lichtkunstfestival GLOW. Op een A-locatie bovendien: Hypar krijgt een plek midden op de Markt.

door
afbeelding Team IGNITE

De kubussen waaruit het modulaire systeem bestaat moesten nog helemaal ontwikkeld worden, de hele elektronica nog worden uitgevogeld: “Hypar was ons eerste concept, maar de uitvoering bleek vorig jaar voor GLOW nog niet haalbaar”, blikt teamwoordvoerder en Bouwkundestudent Niels Dusseldorp terug. Niettemin kreeg team IGNITE in 2018 wél al een podium tijdens het lichtkunstfestival, met een kleinere (twintig kubussen tellende) versie van de installatie: ‘Loop’.

Lees verder onder de foto.

Een leerzame ervaring, stelt Dusseldorp. Het hele constructieproces, het inpassen van alle elektronica, het opbouwen, het dealen met een fors publiek, “daar hebben we waardevolle lessen uit kunnen trekken voor dit jaar”. Met een deels nieuwe teamsamenstelling is het afgelopen jaar toegewerkt naar GLOW 2019, met het “constructief veel uitdagendere” Hypar, dat de vorm van een hyperbolische paraboloïde heeft: een boogvorm in drie richtingen. Hiervoor werkt het team samen met onder anderen universitair docent Faas Moonen van de faculteit Bouwkunde. Het IGNITE-team is een gedeelde commissie van studieverenigingen CHEOPS (Bouwkunde) en Lucid (Industrial Design), de verenigingen die ook oorspronkelijk met het project zijn begonnen.

Grote overspanningen

Dusseldorp: “Het silhouet is nog steeds volgens plan; wel zijn de vorm en constructie geoptimaliseerd en zijn bijvoorbeeld de verbindingen op sommige plaatsen steviger gemaakt. Ook gebruiken we honderdzestig in plaats van de oorspronkelijke tweehonderd kubussen. Zo’n kubus is relatief zwaar en we hebben te maken met behoorlijk grote overspanningen, waarmee veel kracht op de onderste kubussen komt te staan. De volledige vorm met tweehonderd kubussen bleek net iets té uitdagend.”

Lees verder onder de foto's.

Verder kreeg het hele elektronicasysteem een update, vertelt de student. “Voor ‘Loop’ hebben we alles zelf gemaakt, met de hand. Nu hebben we led-strips op maat laten maken, onder meer dat heeft het hele proces wel een stukje versneld.”

De gebruikte kubussen zijn gemaakt van aluminium en elk een halve kubieke meter groot. Ze vormen de basis van een modulair systeem waarmee steeds andere vormen kunnen worden gemaakt. Bij het afscheid van TU/e-bestuurder Jo van Ham, op open dagen van de universiteit en muziekfestival Conduct waren al kleinere lichtinstallaties van IGNITE te zien.

Lees verder onder de foto.

Multi-inzetbaar

“Die modulariteit en multi-inzetbaarheid staan hoog in het vaandel, ook om het systeem een toekomst te kunnen bieden”, zegt Dusseldorp. De Bouwkundestudent sluit niet uit dat IGNITE op termijn een startup zou kunnen worden, maar voorlopig zijn alle pijlen gericht op GLOW, dat op 9 november begint. De zes meter hoge constructie van de TU/e-studenten krijgt een prominente plek op de Markt, te midden van de terrassen daar.

“Een hartstikke mooie locatie”, vindt ook Dusseldorp. “De organisatie is vanaf het begin heel enthousiast geweest over ons concept, we bouwen dit jaar ook best een fors apparaat en het zou volgens hen zomaar één van de headliners van GLOW kunnen worden.” GLOW trekt doorgaans in acht dagen tijd zo’n 700.000 tot 800.000 bezoekers. Daarvan komt naar schatting zeker 95 procent ook over de Markt, aldus Dusseldorp.

Crowdmanagement

Hypar wil die voorbijgangers op de Markt uitdagen tot interactie door middel van aanraking en samenwerking. Aan weerszijden van het kunstwerk bevinden zich pilaren (symbolisch ‘Nature’ en ‘Technology’ gedoopt) waarmee bezoekers via aanraking energie, oftewel licht, de installatie in kunnen sturen. De visuele beloning wordt echter nog spectaculairder wanneer de elementen ‘Nature’ en ‘Technology’ goed samenwerken, aldus Dusseldorp.

In tegenstelling tot vorig jaar bij ‘Loop’ kunnen mensen dit jaar ook onder de installatie doorlopen, “een gigantische uitdaging wat betreft crowdmanagement”, schetst Dusseldorp. Er staan volgens hem dan ook non-stop minstens zes teamleden bij het apparaat om toezicht te houden op een goede doorstroming en om te voorkomen dat mensen aan de constructie gaan hangen.

Hoeveel ‘Hypar’ kost, wil Dusseldorp volgens interne afspraken niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat voor de bekostiging ervan is samengewerkt met meerdere partijen, die het team onder meer ondersteunen met advies en “mooie kortingen” op materialen.

innovation Space

IGNITE werkt momenteel vooral vanuit de TU/e innovation Space. Een eigen kantoor heeft het team daar niet, “maar we kunnen gebruikmaken van allerlei faciliteiten, opbergruimte en dergelijke”. Daarnaast heeft het team een aandeel in het USE-vak Secret Life of Light, waarbinnen bachelorstudenten worden uitgedaagd na te denken over nieuwe interactieve concepten met licht.

Deel dit artikel