Uitzicht vanaf Mount Carmel. Links begint het havengebied van Haifa. Foto | Privéarchief Mark Legters

En hoe is het in Rehovot?

Voordat ik op zoek ging naar een stage, zag ik zo voor me dat ik voor mijn stage naar een ver land zou gaan waar ze Engels spreken. Een veilige keuze leek me dat. Na gesprekken met docenten kwam opeens Israël naar voren. Niet de meest standaard stagebestemming. Reden te meer om dit interessante land, op maar vijf uur vliegen, te kiezen voor mijn stage.

door
foto Privé-archief Mark Legters

Ondertussen zit ik al zo’n anderhalve maand in Israël. Ik doe mijn stage bij het Weizmann Institute of Science in Rehovot, wat zo’n twintig kilometer ten zuiden van Tel Aviv ligt. Bij de faculteit Mathematics & Computer Science vind je SAMPL, het ‘Signal Acquisition, Modeling & Processing Lab’ (geweldig acroniem, als je het mij vraagt!). Ik werk hier aan superresolutie voor echografie (ultrasound). Echografie loopt op een gegeven moment tegen de diffractielimiet aan, wat betekent dat je door fundamentele limieten geen scherper plaatje meer kan krijgen. Door klassieke signaalverwerkingstechnieken slim te combineren met deep learning en voorkennis van het signaal is het mogelijk om toch scherpere beelden te realiseren. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld fijnere bloedvaten gedetailleerder in beeld te brengen, wat weer helpt bij het beter opsporen van ziektes.

Het lab is een paar maanden geleden naar Weizmann verhuisd. Sinds mijn komst hier is het team alweer zo’n vijftig procent gegroeid, tot zo’n twintig man. Dit geeft een bijzondere dynamiek in de groep, en relatief veel groepsbindingsactiviteiten. Vlak na mijn komst hadden we zelfs een gezellige avond met het team en alle aanhang bij de professor thuis!

In Rehovot zelf is niet zo veel te beleven. Doordeweeks ben ik dus voornamelijk op de campus, waar ik ook mijn kamer heb. Overdag werk ik  aan mijn stage-opdracht in het lab, en ’s avonds maak ik bijna iedere dag wel mijn meters in het zwembad op de campus. Wanneer het weekend aanbreekt, ga ik de hort op om Israël te ontdekken. Zo heb ik al de nodige cultuur gesnoven in bijvoorbeeld Tel Aviv en Jeruzalem (de klaagmuur bezoeken tijdens het begin van de sabbat is heel indrukwekkend!), maar ik vind het ook heerlijk om te hiken in de mooie natuur hier. Zo waren bijvoorbeeld Yehudiya Forest Nature Reserve op de Golanhoogten en Ein Gedi National Park bij de Dode Zee heel gaaf, met beekjes die in grote waterpoelen (annex natuurlijke zwembaden) stromen. Ook was Mount Arbel met het uitzicht over het Meer van Tiberias zeer de moeite waard.

Met nog een kleine twee maanden te gaan staat er nog heel wat op mijn planning voor de weekenden, zoals de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, Eilat, en de Negev-woestijn. Ik kijk ook erg uit naar de oversteek van het Meer van Tiberias volgend weekend, een zwemevenement waarbij ik 3,8 kilometer door het meer ga zwemmen.

Deel dit artikel