Operatie Market Garden komt in marstempo voorbij

Major-general Brian Winski, bevelhebber van de 101st Airborne Division, verzorgde vandaag in het Auditorium voor zo’n 180 studenten in staccatostijl en in een pittig marstempo een cursus 'operatie Market Garden', die 75 jaar geleden leidde tot de bevrijding van Eindhoven. Uit de zaal kwamen veel vragen over de oorlogsvoering van toen en nu. De veteranen die deze dagen in Nederland weer allerlei herdenkingsevenementen bezoeken, waren helaas vertraagd, maar konden Winski uiteindelijk toch nog de hand schudden.

“Voor de 101st Airborne Division ( bijgenaamd Screaming Eagles) is Eindhoven en omgeving heilige grond”, vertelt Winski tijdens de USE-lezing van Studium Generale. Bij operatie Market Garden, het geallieerde offensief dat startte op 17 september 1944 en dat tot doel had in enkele dagen vanuit België door te stoten tot Arnhem, kwamen volgens Winski meer geallieerde soldaten om dan bij de landing in Normandië en de slag bij Bastogne bij elkaar opgeteld. Om precies te zijn 3.302. "Deze lichting soldaten is onze grootste generatie, een waarbij wij op de schouders staan", zegt Winski.

In staccatostijl doorliep de Amerikaanse bevelhebber daarna de dagen na 17 september, compleet met kaarten met daarop alle troepenmanoeuvres, waarbij de toeschouwer het gevoel kreeg aanwezig te zijn bij een militaire briefing. Market Garden leidde uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat; de opmars kwam tot stilstand bij Nijmegen. Pas in mei 1945 werd heel Nederland bevrijd.

Onderschat

Gevraagd naar wat hij met de kennis van nu anders gedaan zou hebben, antwoordt Winski dat hij zich veel beter op de hoogte zou hebben gesteld van de werkelijke kracht van de Duitse troepen in die gebieden. “Die werd zwaar onderschat, mede omdat de bevelhebbers van toen te gefocust waren op het snel willen uitvoeren van de operatie. Nu werden ze verrast door de omvang en kracht van de Duitse strijdmacht. Ook was er een hels voortgangsschema bedacht voor alle troepenbewegingen die de geallieerden in korte tijd moesten maken.”

Vanzelfsprekend werd hem ook gevraagd hoe belangrijk techniek tegenwoordig is voor de Amerikaanse strijdkrachten. “Techniek en het Amerikaanse leger zijn zeer nauw met elkaar verbonden, waarbij alle aandacht erop gericht is om de soldaat zoveel mogelijk bescherming te bieden in oorlogssituaties. Dat kan door een verbeterde uitrusting, betere voertuigen en vliegtuigen, betere communicatiemiddelen.” Als de Nederlandse regering vandaag tijdens Prinsjesdag bekendmaakt meer geld uit te trekken voor Defensie, zou Winski het in dat soort zaken steken. “De kosten voor defensiepersoneel zijn hoog, maar ze zijn onmisbaar. Zorg daarom dat ze minder kwetsbaar zijn.”

Deel dit artikel