Online repeteren voor - afgelast - concert

Wat doe je als je niet samen kunt komen om te repeteren voor een gepland lustrumconcert? Online repeteren! Bij studentenmuziekgezelschap Quadrivium zijn ze creatief genoeg om dit te regelen voor de Nederlandse première van de opera ‘Zaad van Satan’ - die inmiddels is afgelast.

door
foto Still uit video

Het zou een Nederlandse première worden op 6 en 7 juni in Openluchttheater Overloon: de opera Zaad van Satan. Het harmonieorkest van Quadrivium was voor de uitvoering van het stuk een samenwerking aangegaan met zeven professionele solisten, een koor en een theatergezelschap. Het klapstuk zou twee keer opgevoerd worden door een cast van zo’n honderd personen. Zou, want het coronavirus gooide ook hier roet in het eten.

“We konden niet samen repeteren vanwege de maatregelen”, zegt Wouter Kuyper, lustrumcommissaris van Quadrivium. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar manier om tóch samen te kunnen oefenen.” Dat werd online.

Geen paukenset thuis

“Iemand heeft een geluidsfragment gemaakt met een metronoom, zodat we allemaal dezelfde maat aanhouden. En daarmee heeft iedereen zijn eigen partij ingespeeld. Als je dat samenvoegt, krijg je - een beetje - het idee dat je naar een orkest luistert”, zegt Kuyper.

Meer dan veertig muzikanten deden een bijdrage voor het filmpje. “Niet iedereen kon meedoen. Slagwerkers hebben bijvoorbeeld thuis geen grote paukenset staan. Ik speel zelf slagwerk, maar heb nu maar piano gespeeld.”

Kuyper merkt dat het samen online spelen enthousiasmerend werkt voor de groep. “Zo proberen we mensen te motiveren om te studeren op hun partijen. Het is heel erg gaaf om te doen.” Ook dirigent Paul van Gils heeft zijn dirigeerpartij opgenomen, hij schittert bovenin beeld in het onderstaande fragment.

Deze online repetitie was nog voordat duidelijk werd dat dit concert niet kan doorgaan. “Maar als de maatregelen rondom het coronavirus nog lang aanhouden, gaan we dit online repeteren vaker doen”, verwacht Kuyper.

Een klein stukje uit de opera Zaad van Satan. Video | Quadrivium

Quadrivium repeteert online

Een klein stukje uit de opera Zaad van Satan. Video | Quadrivium

Elfde lustrum

Kuyper is maar wat trots op zijn 55-jarige vereniging. “We doen echt heel vette dingen in ons lustrumjaar.” TU/e Maestro was al een succes, evenals sQratch en een dinerconcert. “Er staat echter nog veel meer op de rol in dit lustrumjaar, maar wanneer deze uitvoeringen kunnen plaatsvinden, is door de maatregelen rondom het coronavirus onduidelijk.”

De vereniging gaat kijken naar nieuwe data om de opera alsnog op te voeren. “Dat zal waarschijnlijk volgend jaar juni worden, want half Nederland is nu op zoek naar alternatieve data voor afgezegde evenementen.”

Deel dit artikel