Corona maakt alles anders voor studententeams TU/e

Ook op de studententeams van de TU/e heeft de coronacrisis forse impact. Evenementen zijn afgelast en werken op de universiteit is onmogelijk. Toch is de moed nog niet in de schoenen gezakt, zo blijkt uit een rondgang van Cursor, en wordt aan de diverse projecten van thuis zo goed en kwaad als het kan doorgewerkt. Wel blijkt het lastig om in deze onzekere tijden nieuwe teamleden en sponsoren te werven en heeft het iGEM-team de handdoek in de ring geworpen.

Zowel de voetbal- als zorgrobots van Tech United moeten het voorlopig zonder competitie doen: de Portugese Open - voor de voetbalrobots gepland voor half april - is niet doorgegaan. Hetzelfde geldt voor de German Open waar zorgrobot HERO acte de présence zou geven in de @Home League.  De Wereldkampioenschappen, die eind juni in Bordeaux zouden plaatsvinden voor beide categorieën, zijn zelfs al uitgesteld naar juni 2021.

Volgens Isabelle Franklin van Tech United zijn ook alle lokale evenementen opgeschort. “Normaal hebben we elke eerste zaterdag van de maand een ‘development day’, die zijn afgezegd tot we weer toegang hebben tot de universiteit.” Voor de sponsoren kan het team momenteel niet veel betekenen, legt ze uit. “We hebben geen grote publiekstrekkers meer, en veel publiciteit gaat sowieso verloren in het corona-nieuws.”

Omdat de robots niet meer beschikbaar zijn, hebben sommige studenten hun bacheloreindproject moeten omzetten naar een theoretisch onderzoek bij Tech United. Het programmeren gaat namelijk nog wel gewoon door. “Elke dinsdag hebben we nog steeds onze teamavond, die is nu alleen digitaal. Iedereen werkt nog steeds hard zodat we na de crisis weer snel aan het testen kunnen.”

Ondanks de teleurstellingen lijkt de motivatie bij Tech United nog niet verdwenen, zegt Franklin. “Van wat ik zo mee heb gekregen via WhatsApp is de moed er nog niet bij ingezakt. Ik denk dat we op dit vlak wel verschillen van andere teams, aangezien onze studenten niet fulltime bij het team zitten. De meeste mensen werken op vrijwillige basis een aantal keer per week aan de robots, maar hebben daarnaast nog genoeg andere dingen te doen.”

Ook bij Team CASA wordt - digitaal en vanuit huis - hard doorgewerkt, laat Joline Frens van het team weten. In verhouding heeft het team weinig last van de coronacrisis, legt ze uit. “Onze sector - de gebouwde omgeving - werkt nu nog door, onze partners dus ook. Hierdoor merken wij ook minder van de crisis, maar wij weten natuurlijk niet of dat zo zal blijven. Ons project is gelukkig niet gebaseerd op events of wedstrijden, dus dat maakt wel dat daar geen motivatie over verloren is.” Bestaande partners en bedrijven blijven met het team samenwerken, aldus Frens. “Wel merken wij dat het moeilijk is nieuwe bedrijven als sponsor te vinden dan normaal. Dit maakt het moeilijker om financieel rond te komen. Wij hebben daarom nu ook een crowdfunding-campagne opgezet via het platform van de TU/e.” 

Ook de races waar University Racing Eindhoven (URE) aan zou deelnemen zijn afgelast, vertelt teammanager Tom Oosterholt aan de telefoon. Dat is niet meer dan logisch, vindt hij. “Bij de races komen zoveel studenten bij elkaar, dat kun je vergelijken met de zomerfestivals die ook allemaal zijn afgelast.” Om die reden heeft de organisatie van de Formula Student besloten dat de raceteams volgend jaar mogen meedoen met de auto die ze nu aan het bouwen zijn. “Normaal gesproken dien je voor elk seizoen een nieuwe auto te ontwerpen, maar daar wordt nu dus van afgeweken.”

In de voorbereiding op volgend jaar probeert het team - een fulltime bestuur van vijf personen en zo’n vijftig parttimers - de komende maanden de URE15 in ieder geval in de autonome ‘driverless mode’ klaar te krijgen. Oosterholt: “We onderzoeken momenteel hoe we onderdelen die nu niet door het Equipment & Prototyping Center van de TU/e gemaakt kunnen worden, misschien zelf kunnen maken buiten de campus, of wellicht bij bedrijven kunnen laten produceren met hulp van sponsoren. Zodat we, zodra de campus weer open gaat, de auto als een bouwpakket in elkaar kunnen zetten en alvast wat tests kunnen doen.”

Tussenjaar en sluiting labs

Het Solar Team Eindhoven (STE), dat meedoet aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge dwars door Australië, heeft nu een tussenjaar. “We zijn dus momenteel niet bezig met een project”, legt Niels Dirks van STE uit. “We zijn nu juist bezig om een nieuw team te werven. Daar hebben we veel moeite mee, omdat we niet op de campus kunnen werven.” Geïnteresseerde studenten kunnen zich aanmelden via de website van STE.

Voor het iGEM-team dat dit jaar namens de TU/e zou meedoen aan de jaarlijkse competitie in Boston, is de huidige crisis fataal gebleken. Hoewel de ‘Giant Jamboree’ voor komend najaar in principe nog doorgaat, zorgt de huidige sluiting van de labs op de campus ervoor dat het Eindhovense team zich niet goed kan voorbereiden, laat Sander Poot van het team weten. “Zodra de labs weer opengaan, zullen de kerntaken daar logischerwijs voorgaan. Er zal daardoor niet of nauwelijks capaciteit voor ons zijn om een project uit te voeren. Daarom hebben we  al vrij  vroeg besloten om ermee te stoppen, ook zodat de mensen uit ons team nog konden switchen naar een plan B voor de komende kwartielen.”

Het team Blue Jay heeft alle hardware voor hun drones verplaatst naar een grote studentenkamer, laat teammanager Anne Smits weten. “Wat dat betreft zal het ontwikkelen van onze nieuwe drone dus niet worden belemmerd.” Wel zijn alle evenementen tot 1 september afgelast, zo werd dinsdagavond duidelijk. Voor zijn beoogde eindpresentatie van dit jaar - op 18 juni bij Brainport Industries Campus - is het team, in overleg met betrokken partners, aan het kijken naar de mogelijkheden voor een 'corona-proof' variant. 

Ook TU/ecomotive heeft twee tijdelijke locaties buiten de campus gevonden, meldt Matthijs van Wijk namens het team. “Daar kunnen wij, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM, enigszins doorbouwen aan onze auto.” Ook bij de meeste partners van het team wordt vooralsnog doorgewerkt, maar dat heeft vertraging niet kunnen voorkomen. “Onze doelstelling was om begin juli Luca te onthullen en vervolgens een promotietour door Europa te houden. In overleg met de universiteit is echter besloten de tour niet door te laten gaan. Ook verwachten wij dat de onthulling niet meer voor de vakantie zal kunnen plaatsvinden. Dat is een grote teleurstelling, maar we proberen er onder de moeilijke omstandigheden toch het beste van te maken. Uiteraard zijn wij nu hard op zoek naar alternatieven om onze auto te promoten en zo het jaar toch mooi af te sluiten.”

Deel dit artikel