En hoe is het in Göteborg?

Vol spanning opende ik op 6 maart 2019 de mail. En ja het was me gelukt! Ik mocht in september beginnen aan mijn avontuur in Zweden. Vol gezonde spanning, lichte zenuwen en een lange reis voor de boeg, vertrok ik naar Göteborg om aan de Chalmers University of Technology vakken te volgen voor mijn architectuur master. Na twintig uur in de bus te hebben gezeten kwam ik aan in deze bijzondere stad.

door
archieffoto Alissa Los

Nu, zo’n vijf maanden later kan ik al terugkijken op een ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Göteborg voelt totaal niet aan als een grote stad, maar bevat alles wat je ervan zou verwachten. De grote winkelstraten, het uitgaansleven, de mensen en de sfeer. Alles komt samen in het studentenleven. Het eerste wat je krijgt te leren als buitenlandse student, is het concept ‘fika’, want dat is heilig in dit land. Tussen de hoofdmaaltijden in wordt er tijd ingepland om thee of koffie te drinken met een kanelbullar erbij. Een zoetig broodje waar ze zijn uitgeschoten met het kaneelpotje, heerlijk!

Na de zomeravonden rolden we snel de herfst in, waarin Halloween uitbundig wordt gevierd met de gekste outfits. Kort daarna wordt de stad verlicht door vele kerstlichtjes en openen de kerstmarkten de deuren. Want ja, nu begint het toch wel echt donker te worden.

In november is er tien uur aan daglicht gemeten. De rest van de tijd regent het veel en daarmee weet deze stad Nederland wel te toppen. In december loop je om drie uur in het donker over straat.

Ondanks de donkere dagen reisden we heel wat af. Göteborg ligt erg centraal in Zweden, dus het is makkelijk om de bus of trein te pakken richting Noorwegen, Denemarken, Finland en ook Lapland. Daarnaast is het natuurlijk een must om naar de sauna te gaan, dus die bezocht ik regelmatig. Waarna een sprong in het koude meer erbij hoort.

En natuurlijk mag ik de themastudentenfeesten niet vergeten. Elke maand wordt er een groot feest gegeven voor de hele universiteit, waar de goudgele pretcilinders aan de ‘’goedkope’’ kant zijn (voor zover dat kan in dit land) en de gasten zich verkleden.

De vakken die ik hier heb gevolgd maken de beleving helemaal compleet. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en hebben mijn motivatie om architect te worden alleen nog maar meer aangewakkerd. 

Al met al kan ik zeggen dat ik het enorm ga missen. Ik heb enorm geboft met de mensen die ik heb ontmoet, de stad en de goede sfeer. In het Zweeds zouden we zeggen ‘Tack så mycket’!

Deel dit artikel