En hoe is het in… Kopenhagen?

Ik wilde eigenlijk tijdens mijn bachelor al graag naar Scandinavië. Er werd mij altijd verteld dat het beter is geregeld en iedereen er gelukkiger is dan in Nederland. Momenteel studeer ik de master Innovation Management en kreeg ik de kans om dertig vrije studiepunten in te vullen tijdens een Exchange. Mijn top 10 bestond daarom ook uit universiteiten in Scandinavië met Kopenhagen op 1.

door
archieffoto Charlotte Telgenkamp

Hoe is het in Kopenhagen? De vraag die ik vaak van vrienden en familie krijg. Eigenlijk zit ik niet helemaal in Kopenhagen maar in Kongens Lyngby, ongeveer 10 kilometer noordelijker. Daar woon ik op de campus van de DTU, Danmarks Tekniske Universitet. Wat eigenlijk goed bevalt aangezien de colleges hier om 8 uur beginnen en ik niet echt een ochtendmens ben. De DTU is trouwens vanaf gisteren voor twee weken gesloten vanwege het Corona-virus. 

Mijn week is zo ingepland dat ik maandag, dinsdag en woensdag colleges heb. De colleges duren vier uur en heb er twee op een dag. Gelukkig is er veel groepswerk waardoor de colleges zijn opgedeeld in hoorcollege en werkcollege, waardoor je ook veel internationals en Denen leert kennen.

Op donderdag begint mijn weekend. Hierdoor heb ik veel tijd om tripjes te maken en Kopenhagen te bezoeken. Kopenhagen heeft veel hoogtepunten zoals de gekleurde huisjes, de zeemeermin en Tivoli. Tivoli is een van de oudste pretparken ter wereld en ligt midden in het centrum.

Ook is het makkelijk om met de brug naar Malmo, Zweden te gaan. Malmo is de derde grootste stad van Zweden en het is ongeveer een uurtje met de trein vanaf Kopenhagen centraal.  

De feestjes en biertjes ontbreken natuurlijk niet. Er is een bar op de campus die elke dag open is en waar we soms een biertje gaan drinken. Elke vrijdag is er een feestje op de campus waar zowel internationale studenten als Deense studenten heen gaan. De feestjes zijn anders dan dat ik gewend ben in Eindhoven, maar dat maakt ze zeker niet minder leuk. Ik dacht dat Nederlanders niet dansen als ze op stap zijn, maar de mensen uit Denemarken doen dat nog minder en zitten aan een tafel bier te drinken of spelen beerpong. Grappig om te zien dat alleen de internationale studenten dansen.

Op de campus betaal je ongeveer 50 Deense kronen (6,60 euro) voor drie bier. Elke maand hebben ze '5-Kronenvrijdag' ofwel ‘5’er Fredag’. Dan is er een groot feest bij de studievereniging en zijn de biertjes maar 5 Deense Kronen (60 eurocent). In Kopenhagen centrum zijn er ook genoeg mogelijkheden om te feesten. Er zijn veel verschillende organisaties die feestjes organiseren voor internationale studenten van de verschillende universiteiten in Kopenhagen.

Ik kan niet wachten tot het mooier weer is, dan leeft Kopenhagen op en zijn er overal festivals. Er hangt een fijne en relaxte sfeer in Denemarken en volgens mij zijn de mensen ook inderdaad gelukkiger dan in Nederland. Ik ben na een maand al een beetje verliefd geworden op Kopenhagen!

 

 

Deel dit artikel