Equipment & Prototype Center gaat weer open

Het Equipment & Prototype Center (EPC), gehuisvest op de begane grond van TU/e-gebouw Matrix, gaat dinsdag 2 juni weer open. De voorbereidingen om de werkplekken coronaveilig te maken, vinden deze week plaats. Volgens directeur Wim Peters wordt rekening gehouden met de urgentie van een opdracht en kunnen promovendi zelf een verzoek indienen om voorrang te krijgen.

Voordat de coronacrisis uitbrak en de gebouwen op de TU/e-campus op slot gingen, lag er volgens EPC-directeur Wim Peters zo’n zes weken aan werk te wachten op zijn medewerkers. Peters vertelt dat zijn medewerkers de afgelopen weken ook van huis uit konden doorwerken, zoals met het maken van tekeningen en ontwerpen, en het schrijven van software. “De onderdelen die we nu niet zelf konden maken omdat de werkplaatsen dicht waren, hebben we laten vervaardigen door externe bedrijven waar men nog wel mocht doorwerken”, zegt Peters.

Er ligt op dit moment dus een hoop materiaal op zijn medewerkers te wachten - en volgens Peters staan die ook te popelen om weer voor hun opdrachtgevers aan de slag te kunnen gaan. “Deze week worden de werkplekken in Matrix zodanig ingericht dat het veilig is om er te werken. Voor nagenoeg alle opdrachten geldt dat die door één persoon zijn uit te voeren, dus moet het geen probleem zijn om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wel zullen er dagelijks minder EPC-medewerkers op de werkvloer rondlopen dan onder normale omstandigheden het geval zou zijn. Doorgaans werken er zo’n veertig mensen, inclusief de medewerkers die op de kantoren zitten. Dat zullen er straks zo’n twintig tot vijfentwintig zijn.” Peters verwacht zelf zo’n twee keer in de week aanwezig te zijn in Matrix.

Voorrang

Promovendi die nu de inzet van het EPC nodig hebben om hun onderzoek te kunnen afronden, krijgen voorrang, vertelt de directeur. “Dat kunnen ze regelen in samenspraak met de teamleider bij het EPC met wie ze al contact hadden. Dus wie voorrang wil, moet dat via de mail aanvragen. Het betekent wel dat het uitvoeren van andere, iets minder urgente opdrachten dan naar een latere datum verschuift.”

Op dit moment kan Peters nog niet vertellen of ook in de vakantieperiode in juli en augustus wordt doorgewerkt. “Normaliter blijven we in die periode ook nog wel wat dingen doen, maar of dat dit jaar meer wordt, hangt ook af van hoe de zaken zich verder ontwikkelen voor wat betreft het onderzoek van promovendi en andere onderzoekers aan de TU/e.” Overigens kunnen EPC-medewerkers zelf de afweging maken of ze weer willen gaan werken in Matrix, zegt Peters tot slot.

Deel dit artikel