Met een veelbelovende vingerafdruk plots in de spotlights

Eindhovense studenten die zelf een techniek ontwikkelen om fraude tijdens online tentamens tegen te gaan; gekke toestand, daar konden de media twee weken terug wel wat mee. Het was onverwachte gratis reclame voor TU/e-studententeam Intense Solutions, vol ambitie op weg een serieuze startup te worden, en plots vol in de spotlights dankzij een bescheiden aandeel in de Dutch Design Week.

“Het is een hele gekke week geweest”, lacht Bob van der Meulen, die eigenlijk nog steeds niet weet waarom nu uitgerekend hún project (een van de vele op de virtuele Drivers of Change-expositie van de DDW dit jaar) zo de aandacht van journalisten heeft getrokken. Eén toepassing kon op extra belangstelling rekenen: het tegengaan van fraude tijdens online tentamens door een analyse van iemands - unieke - typgedrag. De masterstudent Innovation Management begrijpt wel dat vooral dat element is opgepikt, “maar daardoor is de rest van ons verhaal wel een beetje ondergesneeuwd”.

Dat verhaal begint bij Kayle Knops, TU/e-student Electrical Engineering, die een paar jaar terug vanuit hobbyisme een drukgevoelig toetsenbord is gaan ontwikkelen. “Hij dacht: da’s wel leuk, dat in een game een poppetje sneller kan gaan rennen als ik harder op een toets druk.”

De twee studenten ontmoetten elkaar tijdens een eerdere editie van de jaarlijkse TU/e Contest, vertelt Van der Meulen. Lachend: “Ik had een heel slecht idee, hij had een heel goed idee. En hij zocht iemand met een meer technisch-bedrijfskundige achtergrond om hem daarbij te helpen. Samen zijn we gaan kijken: wat kunnen we hier nog méér mee?”.

Een van de toepassingen waarop de studenten zijn gaan broeden, is het toetsenbord als mogelijk detectiemiddel voor burn-outs. “Aan iemands typgedrag kun je bijvoorbeeld aflezen of diegene gestrest, boos of vermoeid is. Het zegt veel over iemands welzijn.” Het concept leverde de studenten, die zich de afgelopen jaren achtereenvolgens onder verschillende namen profileerden, meerdere prijzen en subsidies op (waaronder een MRE-subsidie van vijftigduizend euro), evenals een plek in de TU/e innovation Space.

Schattig studententeam

Intense Solutions is het team uiteindelijk gaan heten, met momenteel zeven leden en twee kandidaten op de stoep. Van “gewoon een schattig studententeam dat met leuke technologie werkt” (aldus Van der Meulen) hopen ze komend jaar de stap richting een serieuze startup te zetten. Het product van deze startup is niet langer een stuk hardware in de vorm van het drukgevoelige toetsenbord dat Knops bouwde, maar een authenticatie-applicatie: “Puur software, die minder kost om te maken en om op te schalen. Als de software híer werkt, werkt ie ook in China of Amerika”.

Een privacy- en gebruiksvriendelijke technologie om jezelf te authentiseren; dat is wat Intense volgens Van der Meulen kort samengevat te bieden heeft. Hiervoor analyseert hun software iemands typgedrag. Hoe kort of lang, hard of zacht iemand een toets indrukt, de tijd tússen verschillende toetsen - “al dat soort dingen maken dat jouw typgedrag uniek is. Dat is weer afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van je handen en of je links- of rechtshandig bent”. Samen vormen ze een soort digitale vingerafdruk, schetst Van der Meulen, “maar dan eentje die eigenlijk nog veiliger is dan een echte vingerafdruk: je kunt ‘m namelijk niet stelen of kopiëren - het is gedrag”.

En die alternatieve vingerafdruk kan interessant zijn voor bijvoorbeeld iedereen die met gevoelige data werkt. Denk aan ziekenhuizen waar doorlopend patiëntendossiers moeten worden ingevuld - niet zelden in de hectiek van bijvoorbeeld een operatiekamer waar eigenlijk geen tijd is voor ingewikkelde authenticatieprocedures. Of aan de online omgevingen van banken, waar de klant als hij nu wil inloggen, doorgaans pas na een tweetrapsverificatie wordt binnengelaten. “Onze technologie bespaart mensen die extra handeling, omdat de manier waaróp ze typen en dus bijvoorbeeld hun wachtwoord of pincode invoeren, al voor iedereen uniek is.”

Keystroke dynamics

Kansen voor dergelijke technologie liggen er volgens Van der Meulen volop. Wereldwijd zijn volgens hem dan ook al verschillende startups bezig met zogeheten keystroke dynamics “en die gaan gewoon heel hard. Die pakken investeringsrondes van miljoenen euro’s, worden gesponsord door bedrijven als Google.” Om er zonder valse bescheidenheid aan toe te voegen: “Maar wij denken dat wij het béter doen en iets unieks bieden”.

Wat Intense volgens de student namelijk onderscheidt van anderen, is dat de Eindhovense technologie iemand continu kan authentiseren. “De concurrentie kijkt vaak naar vaste stukjes tekst, bijvoorbeeld of je je wachtwoord wel steeds op dezelfde manier intypt. Wij gaan een stapje verder en kijken ook naar je typ- en muisgedrag daarna.”

Bovendien, zo beklemtoont Van der Meulen, registreert de software van Intense alleen hóe iemand typt; niet wát hij of zij typt. “We zien bijvoorbeeld niet dat iemand ‘hoi’ tikt, maar wel dat diegene drie verschillende toetsen heeft ingedrukt, hoelang en met welke interval. Daardoor kunnen we ook met zelfvertrouwen zeggen dat we privacy-veiliger zijn dan de concurrentie.”

En ja, die kenmerken maken de software in potentie inderdaad ook interessant voor bij het afnemen van online tentamens, zoals verschillende media twee weken terug enthousiast belichtten. Want is de student die het tentamen maakt, wel daadwerkelijk degene die hij of zij zegt te zijn? Van der Meulen benadrukt wel dat de technologie van Intense op dat gebied vooral een aanvulling op bestaande middelen kan bieden, en geen vervanging is. Sowieso ziet hij, los van de veelbesproken privacy-gevoeligheden, toch wel de praktische beperkingen van webcamtoezicht: “Via de webcam zie je echt niet of iemand naar zijn toetsenbord kijkt of naar de telefoon die ernaast ligt”.

Het team is volgens de student met verschillende partijen in gesprek, waaronder universiteiten, hogescholen, SURF (ict-partner in het hoger onderwijs) en verschillende online toets-platformen. “We staan er heel open in, willen zelf niet per se één oplossing heel graag uitwerken. Het is gewoon een zoektocht; een heel gave zoektocht.”

Betalende klant

Het team hoopt voor het einde van dit collegejaar zijn eerste echte klant binnen te halen. “Je kunt eindeloos naar subsidies blijven hengelen en bij investeerders blijven pitchen, maar je hebt vooral iemand nodig die doorheeft dat je een probleem voor hem oplost en die bereid is om daarvoor te betalen. Dat geeft ook mogelijke investeerders meer vertrouwen. Als we onze plek in de markt eenmaal gevonden hebben, is daarna the sky the limit”.

Voor nu zijn de studenten van Intense vooral heel content met hun plek in de TU/e innovation Space, waar ze dankbaar profiteren van de ervaring van al wat oudere teams als Solid, InMotion en CORE. “Hoe zet je een goed en hecht team neer, hoe zit alles juridisch in elkaar - veel zaken waar wij nu tegenaan lopen, hebben zij al achter de rug.”

Dat het team niet elk wiel opnieuw hoeft uit te vinden, scheelt in elk geval iets in de toenemende vrije tijd die de studenten in Intense steken. Van der Meulen is naast zijn dubbele master (aan de TU/e en in Tilburg) gemiddeld twaalf tot zestien uur per week bezig met het team, “in drukke weken zoals nu soms wel dertig tot veertig uur”. Niet dat hij daardoor meteen dik gefaald heeft op bijvoorbeeld zijn laatste tentamens, “maar mijn punten zijn geen achten of negens meer”, bekent hij lachend. 

Deel dit artikel