Laat jouw mondkapje testen bij het Darcy Lab

Mondkapjes zijn er te kust en te keur. Dat laatste deel van het spreekwoord neemt het Darcy Lab op de TU/e-campus heel letterlijk. Ze zoeken vijftig proefpersonen die hun eigen mondkapje willen laten testen op efficiency, ademhalingsweerstand en draagcomfort.

door
foto Yma Garay

Geen ingewikkelde certificering, maar gewoon een uitspraak of je een goed masker hebt of een slecht masker. Dat is kort door de bocht het doel dat UHD Leo Pel zich stelt, hoewel hij natuurlijk ook een wetenschappelijke publicatie nastreeft. Daarin worden mechanische, natuurkundige en menselijke waarden gecombineerd.

“We hebben bewust gekozen voor een heel goedkope opstelling die makkelijk na te bouwen is”, vertelt Pel. “We hebben een huis-tuin-en-keukensensor gekocht waar een lasertje in zit dat deeltjes kan meten. De deeltjes brengen we in de lucht met een eenvoudige medicijnvernevelaar. We zuigen ze aan door het masker en tellen hoeveel er doorheen komen met een grootte van 0,5 micrometer. Daarnaast kijken we ook nog naar de ademhalingsweerstand. Met deze twee maatstaven kunnen we wetenschappelijk aantonen wat een goed beschermend én ademend masker is. Maar we willen het ook koppelen aan het draagcomfort voor de mensen.” Daarom komt er na de test een persoonlijk interview met degenen die hun mondmasker laten testen.

Het project is een samenwerking tussen Applied Physics, Mechanical Engineering en Industrial Design en wordt uitgevoerd in het Darcy Lab. Pel, hoofd van het Darcy Lab, kwam op het idee omdat hij een vraag ontving vanuit The Fashion Tech Farm, een verzamelwerkplaats voor fashion-tech ontwerpers. “Zij wilden in plaats van een dure test gewoon snel een simpel antwoord op de vraag of de maskers die zij maken goed zijn.” De UHD bij de groep Transport in Permeable Media vindt het heel logisch dat het Darcy Lab wordt ingeschakeld “omdat wij vaker onderzoek doen naar poreuze materialen en een filter in feite een poreuze stof is.”

TU/e’ers die willen meedoen aan de testen kunnen zich melden voor een tijdslot tussen 30 november en 4 december. De technische test en het bijbehorende interview duren samen een half uur. Het Darcy Lab bevindt zich in Gemini.

Enkele mondkapjes zijn er al getest. “Een student had er een van stevige jeansstof. Dat zag er heel mooi uit, maar werkte van geen kanten. Daarentegen was het mondkapje dat ik kocht bij een bouwmarkt en waarvan je denkt dat het niets waard is, wel erg goed”, zegt de onderzoeker. De resultaten worden verwerkt in een wetenschappelijke publicatie, maar Pel plaatst alle informatie ook op deze website.

Deel dit artikel