Foto | Gijs van de Sande

Creativiteit in coronatijd

Studium Generale had woensdagavond opnieuw een corona-primeur: een gemengde online-offline lezing waarbij de hoofdspreker slechts virtueel aanwezig was. De bekende Britse wiskundige en wetenschapspopularisator Marcus du Sautoy sprak de Blauwe Zaal toe via een videoverbinding, terwijl de lokale sprekers - onderzoekers Kristina Andersen en Jim Portegies - wel ter plekke waren. Het onderwerp: kunstmatige intelligentie en creativiteit. De aanleiding: de Nederlandse vertaling van Du Sautoys boek The Creativity Code.

door
foto Gijs van de Sande

Sinds deze maand vinden er weer evenementen van Studium Generale (SG) op de campus plaats, nadat het programma dit voorjaar noodgedwongen volledig online was gegaan. Veel lezingen zijn dit najaar zowel ter plekke - bijvoorbeeld met maximaal vijftig personen in de Blauwe Zaal - als via een livestream te volgen. In deze hybride vorm zijn de sprekers in principe lijfelijk aanwezig, maar in het geval van Du Sautoy was dat nu echter niet praktisch, aldus programmamaker Marle de Jonge van SG.

Het virtuele podium op het grote scherm in de Blauwe Zaal was onder de huidige omstandigheden volgens haar het beste alternatief om De Sautoy toch ‘naar de TU/e’ te halen. “We wilden hem graag in ons programma hebben; het is iemand met veel fans onder het TU/e-publiek.” De overige sprekers uit het najaarsprogramma van SG zullen in principe wel fysiek aanwezig zijn, benadrukt ze. “Tenzij iemand plotseling verkouden blijkt te zijn en dus thuis moet blijven. In dat geval zouden we alsnog voor deze vorm kunnen kiezen.” De lezing was overigens een gezamenlijk initiatief van SG, het Center for Humans & Technology, EAISI en de TU/e Young Academy of Engineering.

Code van creativiteit

De lezing van Du Sautoy was oorspronkelijk al in juni gepland, zegt de programmamaker. “Die maand zou ook de Nederlandse vertaling van zijn boek uitkomen. Door corona is dat uitgesteld en kwam hij ook niet naar Nederland.” Du Sautoys boek ‘De code van creativiteit’ is nu alsnog gepresenteerd. Voor zover De Jonge weet was de Eindhovense lezing nu het enige optreden ‘in’ Nederland naar aanleiding van die gebeurtenis.

Wél aanwezig in de Blauwe Zaal waren hoogleraar Wijnand IJsselsteijn (directeur van TU/e Center for Humans & Technology) als discussieleider en onderzoekers Kristina Andersen (Industrial Design) en Jim Portegies (Wiskunde & Informatica en Eindhoven Young Academy of Engineering). Die laatste twee vertelden beiden kort iets over hun ervaringen met de relatie tussen kunstmatige intelligentie en creativiteit en beantwoordden vervolgens samen met Du Sautoy vragen uit het publiek (zowel uit de zaal als via internet).

Terug te kijken

De Jonge fungeerde daarbij als doorgeefluik van vragen die via Facebook en YouTube binnenkwamen. “Er waren veel inhoudelijke vragen”, vertelt ze. “Dat is bemoedigend. Ook hadden we op de avond zelf ongeveer net zoveel publiek als normaal maximaal in de Blauwe Zaal past. En daar zijn sindsdien nog veel kijkers bijgekomen. De lezing blijft ook gewoon via YouTube terug te kijken.” Voor onbepaalde tijd zelfs. “Hoe lang een lezing terug te kijken is, hangt in principe af van de sprekers; Marcus vond het een pré als zijn verhaal online beschikbaar bleef.”

Deel dit artikel