Cursor-redactie wordt poppodium

De thuisbasis van Cursor in Auditorium verandert eenmalig in een concertzaaltje. De Eindhovense soulartieste Gaidaa geeft er dinsdag 14 juni een intiem lunchoptreden. Studium Generales Liza Gloudemans is het brein achter de bijzondere gig: “We hebben het afgekeken van de bekende Tiny Desk Concerts van het Britse radiostation NPR Music. Als het een succes wordt, gaan we misschien op zoek naar meer geschikte kantoren.”

door
foto Studium Generale

Waar je normaliter alleen het geluid van toetsenborden en online interviews hoort, zal komende dinsdag een prachtige soulstem klinken. De redacteuren van Cursor maken dan tijdens de pauze plaats voor zangeres Gaidaa. Het gratis lunchconcert in de redactieruimte in Auditorium is al zo goed als volgereserveerd.

Cultuurprogrammeur Liza Gloudemans kwam op het idee in het staartje van de coronaperiode. “Vanwege de beperkingen in bezoekersaantallen zochten we toen bij Studium Generale naar intiemere locaties.” De link met de Tiny Desk Concerts was snel gelegd: “Ik kan uren rondbrengen op hun YouTube-kanaal, waar honderden optredens op staan.” En niet van de minsten: onder anderen Sting, Coldplay en Alicia Keys traden reeds op in een krap kantoortje.

Gaidaa

En nu is daar de eerste TU/e-versie van zo’n kantoorconcert. Het podium – nou ja, de open plek tussen de bureaus – is dinsdag voor de aanstormende R&B-zangeres Gaidaa. Ze laat zich voor de gelegenheid door alleen een gitariste begeleiden. Gloudemans ontdekte haar bij toeval. “Zangeres Eefje de Visser had Gaidaa uitgenodigd in het VPRO-tv-programma On Stage. Ik was onder de indruk van haar sfeervolle en frisse geluid, en toen bleek ze gewoon hier uit Eindhoven te komen.”  

Hoe kwam Studium Generale eigenlijk bij Cursor terecht, in de zoektocht naar een geschikt concertkantoor? “Jullie redactie is ruim en prettig ingedeeld – met goede zichtlijnen voor het publiek. In ons eigen kantoor staat bijvoorbeeld een muur op een nogal onhandige plek.”

Tuinkabouter

En wat maakt nu dat zo’n volkomen ongeschikte locatie – denk: systeemplafond, koffiemokken en stapels papier – zulke prachtige optredens oplevert? “Juist dat kneuterige, rommelige en ‘opgepropte’ zorgt voor een ongedwongen en intiem sfeertje. We gaan het kantoor ook nog wel wat aankleden met props”, zegt Gloudemans, die ter illustratie een tuinkabouter tevoorschijn haalt die zijn middelvingertje opsteekt.

Mocht het eerste TU/e Tiny Desk Concert in de smaak vallen bij artiest, productie en bezoekers, dan volgen er mogelijk meer edities. De laatste plekken voor Gaidaa zijn hier te krijgen.

Deel dit artikel