Pilot voor waterbesparende kranen op de campus

Gebouw Auditorium wordt gebruikt voor een pilot omtrent waterbesparende kranen. Real Estate wil kijken of dit zinvol is en als het antwoord ‘ja’ is, kan dit wellicht TU/e-breed uitgerold worden. Tot nu toe zijn er nog wel wat uitdagingen.

Jan-Willem Schellekens, hoofd projecten en maintenance van Real Estate licht die uitdagingen toe: “Mensen draaien de waterbesparende opzetstukken nog te gemakkelijk van de kranen af. Daar moeten we eerst iets op vinden, anders heeft het natuurlijk geen zin. We vermoeden dat mensen de opzetstukjes van de kranen af draaien om drinkflesjes te vullen. Dat duurt natuurlijk een stuk langer met deze opzetstukken. Voor het vullen van flesjes is een join-the-pipe vulpunt aanwezig in de kantine van het Auditorium. Verder gaan we ook zorgen dat er in elke toiletgroep één kraan beschikbaar blijft om flesjes te vullen en we hopen daarmee dat mensen de overige opzetstukken laten zitten.”

Dit is zeker niet de eerste maatregel om grondstoffen te besparen. “Real Estate kijkt continu naar mogelijkheden omtrent de optimalisatie van water- elektriciteits- en gasgebruik. Je probeert daarbij allereerst het laaghangend fruit te vinden." De waterbesparende kranen zouden daar volgens hem een voorbeeld van kunnen zijn. Hij zegt vanuit gebruikers van het Auditorium nog geen reacties te hebben gehad op de waterbesparende kranen.

Waterbesparing lab-opstellingen

“Naast de waterbesparende kranen hebben enkele toiletten ook een waterbesparende doorspoeling, maar dat is weer een ander project”, zegt Schellekens. “De waterbesparing die echt zoden aan de dijk heeft gezet op de campus is die van de lab-opstellingen. Die werden in het verleden allemaal gekoeld met water en dat hebben we de afgelopen tien jaar flink terug weten te brengen door deze zoveel mogelijk aan te sluiten op een gekoeld waternet en niet meer op drinkwater.”

Dit is een systeem waarbij water op een duurzame manier wordt gekoeld en daarmee wordt de opstelling gekoeld, aldus Schellekens. "Het is ook een gesloten systeem, waardoor het water daarna niet het riool in gaat. Het water wordt op een duurzame manier gekoeld door aansluiting op de campus WKO, wat staat voor warmte- en koudeopslag. Hiermee slaan we in de winter koud water op in de grond dat we in de zomer (en winter) kunnen gebruiken om te koelen.”

Deel dit artikel