En hoe is het in Stellenbosch?

Deze zomer ben ik voor een aantal maanden verhuisd naar de studentenstad en centrum van de wijnstreek: Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ik begon met een vakantie en ontdekte snel plus- en minpunten van een land met een koloniale geschiedenis.

door
foto Tim Stek

De eerste week kreeg ik een enorm warm welkom van mijn 1e jaars bachelor kamergenoot, wat betekende dat we gelijk uitgingen tot in de late uurtjes met brandy en mix drankjes, omdat blijkbaar een normaal biertje hier niet de norm is. Ik dacht dat ik dat inmiddels verleerd was tijdens Corona als ‘oude’ Electrical Engineering masters student, wat de volgende dag ook bleek. Gelukkig leerde ik de tweede week ook andere master studenten kennen, die ook hadden geleerd dat een normaal mens niet elke dag uit kan gaan.

Dit was mijn eerste ervaring met de Stellenbosch Universiteit, maar op dat moment was ik al een aantal weken in Zuid-Afrika met mijn vriend Hans. Het leek mij namelijk een goed idee om mijn stage te beginnen met een vakantie van drie weken om het land te ontdekken. En wauw, wat is het een gaaf land!

We hebben alle soorten klimaat gezien; van de uitgestrekte woestijn waar je meer wilde dieren tegenkomt dan mensen tot aan de ruige oceaan waar de Nederlanders en Britten vochten om dit prachtige land te koloniseren. De effecten van de kolonisatie zie je nog steeds, bijvoorbeeld in de taal Afrikaans, die heel erg lijkt op het Nederlands.

Een ander -negatief- effect is ook zichtbaar in de extreme ongelijkheid die je in elke stad of elk dorp tegenkomt. Ik denk dat er voor elk persoon die in een normaal huis woont, ook een persoon in een sloppenwijk van die plaats leeft. Soms ligt die sloppenwijk direct aan de andere kant van de weg van een grote omheinde community waar enorme villa’s staan die de meeste Nederlanders niet eens kunnen betalen.

Naast deze confronterende kant van Zuid-Afrika, zie ik gelukkig ook hele mooie kanten, zoals een prachtige natuur, heerlijk eten en goede wijnen. De wijntours hier vind ik een van de beste uitvindingen ooit. Je start om 10 uur ’s ochtends met vijf glazen wijn en gedurende de dag wordt iedereen die je tegenkomt op de wijnboerderijen steeds minder nuchter en vrolijker en wordt het steeds gezelliger met z’n allen.

Dit avontuur is nu al fantastisch, terwijl ik nog maar net begonnen ben aan mijn stage. Soms mis ik mijn vrienden en familie wel heel erg, wat even lastig kan zijn, maar dit is een ervaring voor het leven en ik kan niet wachten op de komende maanden!

Deel dit artikel