Cursor op cursus | Slapen

Omdat een TU/e’er nooit te oud is om te leren, zeggen wij geen nee tegen een goede cursus. De eerste waar Cursor zich aan waagt is Healthy Lifestyle: Sleep & Relaxation, georganiseerd door TU/e‘s Learning & Development Support en gegeven door een extern bureau. Slapen kan niet onderschat worden. Je moet zowel fysiek als mentaal herstellen van werkdruk en stress.

door
foto baona / istock

Met tien vrouwen en twee mannen doen we mee aan de slaapcursus. We zitten in een U-vorm achter een werktafel en kijken naar de trainer die enthousiast zijn powerpoint doorneemt met ons. Ik kijk ook geregeld uit het raam, want wat krijg ik hier een prachtig uitzicht! Vloer 11 in Atlas bij zonnig weer met de blik op het westen, ik kan het je aanraden.

Maceo Hielckert, health advisor bij Human Capital Care, deelt zijn biologische en psychologische kennis met ons en geeft terloops nog interieuradvies. “Het is beter dat de slaapkamer echt donker is.” Belangrijk is het om ons bed met slapen te associëren: “Stap er uit als je meer dan vijftien minuten wakker ligt. En slaap ook niet op andere plekken zoals de bank.” De docent adviseert onder andere om iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en iedere dag op dezelfde tijd op te staan.

Trein

Mijn medeslapelozen geven tussendoor tips waarvan ik rechtop ga zitten. “Er is een podcast met bedtime stories waarin niets gebeurt dat je niet mag missen. Daarbij val ik snel in slaap”, zegt mijn rechterbuurvrouw. “Als ik pieker, stel ik me voor dat ik op een perron sta waar treinen voorbijkomen. Elke gedachte zet ik op de trein en laat ik wegrijden”, zegt een vrouw aan mijn linkerkant.

Zelf vind ik het leukst aan de cursus dat we met twaalf TU/e’ers praten over een gemeenschappelijk persoonlijk probleem. Het geeft een gevoel van erkenning en daarmee zelfs wat troost. Fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Dat zegt de trainer ook: “63 procent van de Nederlanders geeft aan ontevreden te zijn over de slaap.” Maar zo’n getal zegt mij minder dan een collega die verzucht al twee jaar slecht te slapen. Opgewekt ga ik naar huis.

De eerste nacht

's Avonds ga ik vol vertrouwen naar bed. Na een kwartier denk ik: ‘ik moet er eigenlijk weer uit’. Maar het is lekker warm in bed. Na vijfentwintig minuten sta ik op om zoals aanbevolen naar een koelere ruimte te gaan. Gelukkig heb ik witte gordijnen en zijn de straatlantaarns aan, ik hoef mijn partner niet wakker te maken omdat er een lamp aan moet.

Beneden bedenk ik me dat ik die podcast maar eens moet proberen, Nothing much happens heet de serie. De zachte stem bij het verhaaltje Comfort and joy is echt heel rustgevend en ik krijg door dat de harde stoel in mijn keuken niet de omgeving is waar ik in slaap wil vallen. Gauw weer naar boven, onder de nog warme dekens.

Terug in bed

Ogen dicht. Geranium op vensterbank. Saai. Gele, roze en blauwe geraniums in polonaise. Chaos. Omarm de chaos is een boek van Jan Rotmans. En ondertussen de oorwurm It’s me, hi, I'm the problem it’s me in mijn hoofd. Ik ga naar het station.

Hup, de bloempotten in de trein. ’Daag’. Het boek van Rotmans in de volgende trein. Past Taylor Swift met haar Anti-Hero er nog bij? ‘Da-haag’.

Zucht, slaap, woel, slaap
Zucht, slaap, woel, slaap

Doodmoe word ik wakker. Het is vrijdag. Goede naam, want deze parttimer heeft nu ook letterlijk een vrije dag. Ik woel me nog eens om en ga zo lang mogelijk uitslapen.

In de rubriek ‘Cursor op cursus’ schuiven redacteuren de komende tijd aan bij allerhande trainingen, cursussen en workshops die aan de TU/e het hele jaar door worden aangeboden aan medewerkers en studenten, zodat die daarmee hun kennis en vaardigheden op allerlei gebieden kunnen vergroten. Wie zelf een cursus, training of workshop aanbiedt die voor deze rubriek interessant zou kunnen zijn, of weet heeft van een dergelijk event, wordt van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de redactie. 

Deel dit artikel