En hoe is het in Princeton, New Jersey?

In één woord: prachtig! Misschien lag het aan de jetlag, maar als je hier de campus oploopt, is het net of je in een andere wereld bent beland. Allemaal mooie oude gebouwen waarvan sommige voor colleges dienen en alle andere kamers zijn voor de studenten. Iedereen leeft op de campus en eet samen in een van de vele dinerzalen. Het is een erg hechte universiteit, niet groter dan de TU/e, en ik voelde mij er zo thuis!

door
foto Romy de Jong

Toen ik aan de master Science and Technology of Nuclear Fusion begon, werd er al gesproken over de vele mogelijkheden voor een internship en/of afstuderen in het buitenland. Toen eenmaal de tijd daar was, ging ik daar zeker ook gebruik van maken ... en als bestemming Princeton?  Beter kon ik me niet voorstellen!

Natuurlijk is het wel even anders dan thuis, zo kende ik toen ik hier aankwam helemaal niemand. Maar met het vooruitzicht om hier zo’n vijf maanden te wonen, ging ik hier zeker verandering in brengen en Princeton maakte mij het niet te moeilijk.

Iedereen woont hier op de campus en heeft een mealplan. Een gek idee vond ik dat en totaal overbodig, toen ik erop werd gewezen dat ik er een moest aanschaffen als ik op de campus ging wonen. Ik kook toch al jaren de beste AH-bonusmaaltijden op mijn studentenhuis in Eindhoven?! Mijn mening veranderde echter meteen toen ik na een lange reis zo aan kon schuiven bij een paar sociale studenten en een heerlijke maaltijd kon samenstellen bij het buffet.

De Amerikaanse stijl van universiteit waar iedereen samenwoont en eet op de campus geeft het een erg hecht gevoel, waardoor je makkelijk nieuwe mensen leert kennen en ik mij zo thuis voelde. In de eerste week begon ik direct met het uitproberen van alle verschillende eetzalen en kwam ik op de hoogte van allerlei activiteiten die er wekelijks gehouden worden. De ‘Rocky Trivia Night’ werd al snel favoriet waar ik elke woensdagavond te vinden ben. Ook de movienights die geregeld op de graduate college gehouden worden zijn een goede plek om lekker wat te drinken en bij te kletsen met mijn mede-graduatestudenten.

De termen graduate en undergraduate zijn hier sterk aanwezig en duiden het verschil aan tussen de master/PhD-studenten en de bachelors. In tegenstelling tot in Eindhoven zijn hier de activiteiten sterk gesplitst tussen de twee groepen. Dat vond ik wel een beetje vreemd. Gelukkig had ik daar als nieuwe student hier op visite geen erg in en kon ik leuk bij beide groepen de gezelligheid meepakken. Zo leerde ik wat mensen kennen bij een van de eating clubs die voor de derde- en vierdejaars undergraduates een soort studentenverenigingen zijn. Hier werden de echte Amerikaanse college parties gehouden die ik voor mijn inburgering hier natuurlijk niet kon missen.

Buiten de universiteit is er in Princeton verder weinig te beleven. Gelukkig ben je met de trein binnen anderhalf uur in New York City of Pennsylvania. Ook Boston en Washington DC zijn volgens de Amerikanen ‘slechts’ vier uurtjes reizen. Eenmaal hier leer je het ov thuis wel wat beter waarderen, desondanks werkt het goed genoeg en met New York om de hoek kan je zo nu en dan een weekendje daar toch niet laten liggen.

Hoewel ik mijn vrienden thuis zeker mis, geeft de buitenlandervaring meer dan voldoende terug in nieuwe ervaringen, vrienden en herinneringen aan het einde van de studie. Dus zeker doen als je de mogelijkheid hebt en naar mijn mening: hoe verder hoe beter!

Deel dit artikel