CLMN | Verwondering

CLMN | Verwondering

28 februari 2017

Acht jaar geleden beklom ik enigszins sceptisch het podium in de Blauwe Zaal. Een kale, corpulente hypnotiseur vroeg tijdens zijn show om vrijwilligers en ik dacht de beste man wel te kunnen ontmaskeren. Als eerstejaars TU/e-student geloofde ik meer in formules dan in trucjes, laat staan dat ik een lookalike van Gaston van de Postcode Loterij vertrouwde.

Vijf minuten lang keek ik in een lamp, waarna Gaston zei dat ik mijn ogen moest sluiten. Met de stem van een bronstige yoga-instructeur fluisterde hij: “Jaa… laat het maar allemaal los, laat het maar gaan”. Even leek ik in een trance te raken, maar toen ik dat goed en wel besefte, was ik alweer wakker. Volgens de hypnotiseur had ik mezelf verzet en werkte het daarom niet. Het zal wel, dacht ik - er is gewoon niets tussen hemel en aarde.

Alain Starke op het podium bij illusionist Rob (van Emiel).

Acht jaar en twee diploma’s later sta ik weer op het podium. Ditmaal ben ik vrijwilliger tijdens de show van illusionisten Rob en Emiel, waar Rob - een jonge versie van Gaston - mij in trance probeert te brengen. Ditmaal sta ik open voor Robs suggesties en vraagt hij me om mezelf in mijn eigen woonkamer in te beelden, en dat ik door een ouderwetse Bosatlas blader. Door zijn zachte spraak raak ik langzaam in trance, zie ik mezelf door die atlas bladeren en zie ik de kaart van Portugal voor me. Ik kijk ernaar, tot ik plots een stem heel duidelijk ‘LISSABON, PORTUGAL’ hoor fluisteren. Ben ik de enige die dit hoort? Is die stem er wel echt? Het publiek geeft geen kik, slechts ik hoor dit.

Dan haalt Rob me uit mijn trance. Hij vraagt naar mijn ervaringen, waarna ik enigszins weifelend vertel dat ik Lissabon voor me zag. Het publiek veert op, kijkt met grote ogen langs me heen en begint te applaudisseren. Achter me staat een bord: ‘Lissabon’.

Na de show komt in de foyer menigeen naar me toe. Wat is de truc? Wat is het geheim? Ik heb geen idee. Acht jaar geleden had ik Rob en Emiel het hemd van het lijf gevraagd. Nu was deze ingenieur slechts blij een keer verwonderd te zijn: er is misschien niets tussen hemel en aarde, maar ik hoef niet alles te weten.

922 keer gelezen

Meest gelezen

Volop bekijks met rijdend bierkratje

Technische Natuurkunde wacht stevige reorganisatie

CLMN UR | Collegegeldvrij besturen

TU/e stijgt flink op wereldranglijst per vakgebied

Solar Team Eindhoven royaal aan kop in Australië