CLMN | Zo multidisciplinair als een koffieautomaat

CLMN | Zo multidisciplinair als een koffieautomaat

21 maart 2017

Vraagje. Hoe zou je reageren als de gemeente Eindhoven morgen aankondigt dat het Parktheater per 1 september uit zijn pand moet?

Boos? Teleurgesteld? Waarschijnlijk, maar wat als je dezelfde vraag gesteld werd, maar dan met de wetenschap dat er nog geen nieuwe locatie is gevonden, én dat het oude pand gebruikt zal worden als tijdelijke kantoorlocatie voor de High Tech Campus. Wat zou je doen?

Als stijlregel citeer ik nooit songteksten van BLØF, maar ‘ik zou lachen, ik zou schelden, ik zou zeggen dat de gemeente een klootzak is’ zou mijn gevoelens perfect omschrijven. Deze gevoelens had ik immers over het College van Bestuur, toen deze Studium Generale uit het Gaslab trapte ten faveure van een tijdelijke ‘Innovation Space’.

Er valt weinig te zeggen voor de beslissing van het CvB, zowel qua aanpak, als wat het wil bereiken. Ten eerste wordt Studium Generale behandeld als een rechteloze anti-kraakhuurder, die zonder pardon en zonder duidelijk alternatief op straat is gezet. Iets wat na jarenlange trouwe dienst niet valt te rechtvaardigen en de toekomst als theater- en cultuurpodium in gevaar brengt.

Ten tweede ruilt het CvB dé plek voor een brede blik op de wereld in voor benauwende bureaucratische begrippen als ‘hands-on multidisciplinair onderwijs’ en ‘kruisbestuiving’. Het Gaslab was altijd óns theater, een plek voor alle studenten. Onze manier om met betaalbare cultuur in aanraking te komen, onze manier om onze blik te verruimen, onze manier om onze ingenieurs-identiteit los te laten en écht multidisciplinair te denken en doen.

Het nieuwe ‘ons’ in het Gaslab is niet multidisciplinair en niet van iedereen. Het is de manier van binnen de lijntjes van het ingenieursbestaan kleuren, de manier van een ‘Innovation Safe Space’, waar een aantal ‘happy few’ ingenieurs praten met andere uitverkoren technici. Het is de manier van de koffieautomaat, waar creativiteit gedegradeerd wordt tot toevallige ontmoetingen en waar ieders blik zo breed is als het koffie-assortiment.

Dus, College van Bestuur, vraagje. Stel dat je deze beslissing ongedaan kunt maken, zou je dat doen? Dan trakteer ik op koffie.

Meest gelezen

Lusten en lasten van sneeuw

Online samenvattingen delen? Dat mag niet zomaar

Oproep aan LGBTU/e: "Ben alsjeblieft onze rolmodellen"

En ik vind | Verkiezingsfaçade

Bouwkunde bestaat een halve eeuw