En hoe is het in Daejeon?

En hoe is het in Daejeon?

12 juni 2017

Bizar en tegelijkertijd heel normaal, zo is Zuid-Korea denk ik het beste te omschrijven in één zin. Het land zit vol met tegenstellingen, aparte gewoontes en gebruiken, en tegelijkertijd doet het af en toe ook heel westers aan. Voor een halfjaar zit ik in Daejeon, de vijfde grootste stad van Korea met anderhalf miljoen inwoners. Een krappe tweehonderd kilometer onder de grens met het noorden, waar de laatste tijd veel ogen van de wereld op gericht zijn, houden de Koreanen zelf zich opvallend afzijdig van de commotie.

Mijn exchange semester doe ik aan de Korea Advanced Institute of Science and Technologie, of kortweg KAIST. Een naam die bij veel Koreanen een reactie van bewondering uitlokt. De universiteit is namelijk een van de redenen dat Korea nu zo welvarend is, en bovendien hoef je niet het leger in als je hier promoveert.

Korea is vooral de laatste jaren een welvarend land geworden, en hier heeft vooral de jonge generatie van geprofiteerd. Waar de jongere generatie zichzelf vermaakt in de vele karaokeruimtes en gamehallen, zijn het vooral de ouderen die je de straat ziet vegen, het afval ziet scheiden en meer baantjes hebben die de jongeren links laten liggen.

Iets anders dat opvalt is het drankgebruik. Zo heb ik me laten vertellen dat tijdens een sollicitatie de vraag of je drinkt heel normaal is. Daar waar in Europa het antwoord ‘nee’ of ‘met mate’ wellicht gewenst zou zijn (als de vraag überhaupt gesteld wordt), kun je in Korea maar beter antwoorden dat je drinkt, en zeer regelmatig ook. Soju, een soort Koreaanse wodka, is bovendien erg populair in Korea en de bestverkochte sterke drank ter wereld.

De KAIST-campus in bloei.

Reizen in Korea heeft me tot nu toe positief verrast, je kunt overal prima komen met de trein, en vliegen is ook erg goedkoop. Van een weekend de sneeuw opzoeken in PyeongChang, glooiende heuvellandschappen die het hiken zo populair maken in Korea, mooie stranden aan de kust, en zelfs een subtropisch eiland in het zuiden. Tot nu toe heb ik me in de weekenden absoluut niet hoeven vervelen.

Kortom, Korea is een bijzonder land, met een bijzondere cultuur, en ik heb het er prima naar mijn zin dit halfjaar.

1063 keer gelezen

Meest gelezen

Sportende studenten geëerd tijdens Sportgala

TU/e maakt stevige duikeling in Keuzegids

iGEM-team TU/e maakt gel tegen tumoren

CLMN UR | Waarom onderbetaald? Daarom in actie!

Wel promotierecht, maar nog geen toga voor UHD's