En hoe is het in Finland?

En hoe is het in Finland?

24 november 2017

In het midden van het bos, arriveren we bij de zomercottage van mijn Finse vriendinnetje. Ik voel me vereerd, want deze uitnodiging betekent dat ik welkom ben in haar personal space. Viivi’s landgoed is groot, want ruimte voor natuur is er genoeg in Finland.

Verspreid staan zo’n vijf ieniemienie houten hutjes, elk met eigen functie: de woonkamer, slaapkamer, wc, schuur en sauna. Het ziet er prachtig uit, zo tussen het groen, aan één van de 180.000 meren in Finland. Honderden besjes groeien aan elke struik in hun tuin, roepend om geplukt te worden. Het ‘woonkamer-huisje’ is zo’n 25 vierkante meter. Uit automatisme ga ik meteen op zoek naar de koelkast. Maar als ik Viivi vragend aankijk weet ik het weer; er is geen elektriciteit, had ze me op voorbereid. Buiten is het ‘gelukkig’ net zo koud als in een koelkast, dus blijven de etenswaren daar. Vanaf dat moment is het back to basic, back to nature. De WC is simpelweg een gat in de grond, dat is verborgen in een schattig huisje. We hakken hout voor het vuur, zodat we wat lekkers kunnen koken. Water hijsen we uit de put en ook onze aardappelen, wortelen en uien graven we uit de grond van de moestuin. Verser dan dit, kun je het niet krijgen. Na een uitgebreide lunch pakken we de boot. We proberen wat vis te vangen voor vanavond.

Tegen de tijd dat we klaar zijn met het eten, rond 10 uur, is de sauna goed opgewarmd van ons eigen gehakte hout. Dan begint de Finse traditie pas echt. Wanneer ik mij onwennig uitkleed, zijn zij al schaamteloos het saunaritueel begonnen. Ondanks dat Finnen ontzettend verlegen zijn, en je soms niet eens aan durven te kijken, zijn ze volledig op hun gemak wanneer zij met z’n allen in de sauna zitten. Het is in Finland dé manier om gezellig samen te zijn. Zelfs Business meetings worden vaak in de sauna gehouden. De koude Finse middag vloeit over in een warme, romantische avond. Wordt het te heet? Springen we gewoon in het ijskoude meer, waar het kwik slechts 12 graden aangeeft. IJskoud, maar ontzettend leuk. We zien geen hand voor ogen, maar de nacht maakt het zoveel spannender en geweldig idyllisch. Hier, in de middle of nowhere, zonder enige lichtvervuiling van de stad, schijnen de sterren aan de hemel mooier dan ooit. Ik gloei van geluk, en van de kou, kijkend naar de miljoenen sterren boven ons.

Vorige Volgende
1066 keer gelezen

Meest gelezen

Lusten en lasten van sneeuw

Online samenvattingen delen? Dat mag niet zomaar

Oproep aan LGBTU/e: "Ben alsjeblieft onze rolmodellen"

En ik vind | Verkiezingsfaçade

Bouwkunde bestaat een halve eeuw