En hoe is het in Pretoria?

En hoe is het in Pretoria?

17 juli 2017

Een divers land met een beladen verleden. Bij Zuid-Afrika denken de meesten waarschijnlijk aan Nelson Mandela, de apartheid, een smeltkroes van culturen, de big five, uitgestrekte natuurgebieden en uiteraard het WK van 2010. Dit waren in ieder geval ook de voornaamste dingen die bij mij opkwamen toen ik vijf maanden geleden naar Pretoria vertrok.

Na zo’n 20.000 kilometer reizen door onder meer Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Botswana, Namibië en Zimbabwe heeft dit beeld een kleurrijk beeld gevormd met grote contrasten. Zuid-Afrika is een land van extremen en zeker een aanrader voor studenten die op zoek zijn naar iets anders!

Sinds januari volg ik hier een exchange programma, Msc Real Estate, aan de Universiteit van Pretoria (UP) aan het departement van constructie-economie. Dit programma is erg gericht op de Zuid-Afrikaanse vastgoedontwikkeling en vastgoedfinanciering voor professionele knowhow. Het is gebruikelijk deze master te volgen na een paar jaar professionele ervaring en ik was hier dus de enige ‘student’. Doordat het gericht is op de werkende student heb je twee weken intensief les en een tentamenperiode, de focus ligt vooral op zelfstudie en geeft je alle vrijheid iets van het land te zien.

In de periode dat ik in Zuid-Afrika verblijf, heb ik dan ook in ruime mate gebruik gemaakt van deze vrijheid en heb ik daarnaast voor mijzelf als doel gesteld om te ontdekken hoe de verschillende culturen leven en hoe dit zich uit in de invulling van hun huiselijke omgeving. Na het verblijven in een township gedurende een lokale Zulu-ceremonie, waarbij een man wordt geïntroduceerd tot zijn voorouders door het ritueel slachten en delen van een geit (‘Ukukhuliswa’ bro), het vele reizen door lokale Zuid Afrikaanse dorpen en het ontmoeten van Afrikaanse (witte nakomelingen van de voortrekkers) gezinnen en architecten, moet ik zeggen dat Zuid-Afrika een fantastische bestemming is waarbij je geconfronteerd wordt met een supergesegregeerde samenleving met enorme inkomstenverschillen. Ondanks de problemen heb je hier ook veel warmhartigheid, vergevingsgezindheid en acceptatie.

Must go voor de open minded student, do not go als je houdt van zekerheden! Of je nou in de Namib Dessert, Okovongo Delta, een township of op de universiteit bent, wees altijd voorbereid op iets onverwachts (positief of negatief). Mocht je overwegen om naar dit land te gaan, schroom dan niet om te vragen naar meer informatie!

 

 

Vorige Volgende
976 keer gelezen

Meest gelezen

Volop bekijks met rijdend bierkratje

Technische Natuurkunde wacht stevige reorganisatie

CLMN UR | Collegegeldvrij besturen

TU/e stijgt flink op wereldranglijst per vakgebied

Solar Team Eindhoven royaal aan kop in Australië