Flatbedprinter cadeau voor Werktuigbouwkunde

7 oktober 2014

De jarenlange samenwerking tussen printerfabrikant Océ en de groep Control Systems Technology (Werktuigbouwkunde) heeft een bijzonder cadeau opgeleverd. Het is een flatbedprinter met zeer krachtige elektromotoren. Deze vier meter brede Arizona-printer kan printen op grote oppervakken van verschillende materialen - maar zal dat in Gemini, waar hij gestald is in het Motion-lab, niet doen.

Universitair docent dr.ir. Tom Oomen is maar wat blij met de -donderdag overhandigde- printer die niet kan printen. “Het doel van deze Arizona-printer is om hem in onderzoek en bij onderwijs te gebruiken. Hij print niet omdat hij de inkt laat uitharden met UV-licht en dat vergt extra veiligheidsvoorzieningen in ons laboratorium, waar veel studenten werken. Als het moet kan hij op reclameborden, deuren, glas, hout en steen printen, maar voor ons doel is dat niet nodig.”

De CST-groep onderzoekt regeltechniek. Ze wil een snellere aansturing van de printer ontwikkelen. “Het uitdagende van dit onderzoek is dat de hogere snelheid gecombineerd moet worden met een zeer hoge precisie. Daarvoor bestaan op dit moment nog geen goede technieken”, zegt Oomen.

Hoe eerder de snellere aansturing gehaald wordt, hoe beter dat ook voor Océ is. “Een snellere printer heeft een hogere marktprijs.” Promovendus Joost Bolder denkt dat zijn onderzoek aan de Arizona niet alleen de printerfabrikant van pas zal komen, maar ook bij de productie van bijvoorbeeld waferscanners. De opstelling valt daarmee geheel in het kader van het nieuwe High Tech Systems Center. De intentie van Océ is dan ook om eveneens vervolgonderzoek te financieren.

Volgens Oomen is de kracht van de onderzoeksgroep CST binnen de faculteit Werktuigbouwkunde dat zij studenten, naast theoretische wiskundige kennis, ook praktische kennis laat opdoen met complexe hightech systemen. “Doordat de Arizona nu in ons laboratorium staat, zijn we de komende jaren weer uitgerust met een hoogwaardige opstelling.”

Vorige Volgende
1963 keer gelezen

Kamer ruziet over boete ov-kaart

Zeven Veni-beurzen voor TU/e’ers