door

Aardse zaken

02/09/2014

Rector Hans had zijn praatje bij de opening academisch jaar als volgt moeten beginnen: “Ladies and Gentlemen: if you’re happy and you know it, applaud slowly *klap*…*klap*.” Want ook al is Hans niet een legendarische intonateur (als in: intonatie gebruiken, niet een orgelpijpenbewerker) en applaudisseert hij sarcastisch langzaam (als een movie bad guy die een kamer binnenloopt), zijn fabuleuze verzameling feestelijk nieuws gaf genoeg grond tot glimlachen.

Hans heette maar liefst 2.600 studenten welkom, oreerde allerlei lijstjes waarin de TU/e excellent scoort, en bombardeerde Studium Generale TU/e tot de beste van Nederland (waarvan akte). Groei, kwaliteit, alles. Alsof dat nog niet genoeg was, werd Tech United gehuldigd met de tekst: “Where Van Gaal failed, Van den Molengraft succeeded”, refererend aan de WTB-oefenmeester zonder 5-3-2-formatie.

Hans gaf me het gevoel dat alles boven verwachting gaat op dit moment bij de TU/e. Er was alleen maar goed nieuws. Zelfs Karl Dittrichs diepe filmtrailer-stem bracht mij geen spanning: Dittrich ageerde voornamelijk tegen het gebrek aan nadruk op onderwijs binnen universiteiten, terwijl we in Eindhoven potsierlijk in het Bachelor College en de Graduate School investeren.

De hemel is de limiet in Eindhoven, maar ik wilde geen hosanna-polonaise inzetten. Ik kreeg (een beetje flauwe) aardse gedachten: Hoe gaan we dit succes volhouden? De TU/e is zó succesvol in studenten werven, dat we nieuwe expertise, nieuwe mensen en nieuwe ruimte nodig hebben, terwijl de langverwachte mini-supermarkt (in Flux) het al niet redt niet vanwege capaciteitsgebrek. Dat wordt vast gezellig in het Hoofdgebouw straks.

Het is goed dat de TU/e lekker droomt en ambitie etaleert, maar verlies de aardse zaken niet uit het oog. Gelet op het lauwe publiek zie ik namelijk het academische flexwerken nog niet gerealiseerd worden.

Deel dit artikel