door

Ambitie om te inspireren

04/09/2013

Ja, dat was me wat maandag hè, die opening. Mooi gevulde zaal, mooi gezongen en mooi gesproken. Maar als ik me een paar dagen later rustig op mijn marineblauwe bank nestel, één been nonchalant omhoog leg en de tv aanjengel, besef ik elk jaar weer dat er geen memorabele citaten bijzaten.

Een goeie speech zegt meer dan duizend foto’s. De teksten van rector Hans, de president-directeur van Shell en de vliegensvlugge speech van tech-entrepreneur Mekić vertelden me veel, maar gaven me ook een licht ontspannen, aandachtsloos gevoel tijdens het luisteren. De teksten over ambitie waren lovenswaardig, maar we hebben iemand nodig die ons inspireert met zijn teksten, blikken en vooral daden.

Een inspirator zijn weegt zwaarder dan iemands woorden. Dit wordt heel fijn duidelijk middels een sociaal experiment op Facebook. Ik zie steevast ‘cultureel onderlegde’ FB-vriendjes memorabele quotes als FB-status posten. Met een Gandhi’tje of een Luther King loop je zo sociaal mediaal binnen. Maar wat nou als we een citaat van Justin Bieber, Lee Towers of Stanislav Manolev nemen en daar Gandhi, Churchill of Nietzsche achter zetten? Het resulterende aantal ‘likes’ blijft hetzelfde.

Een dag voor de opening van het academisch jaar keek ik vanaf mijn riante marineblauwe bank naar VPRO Zomergasten met Daan Roosengaarde. Deze uitzending is echt een aanrader! Deze ‘architechnodesignkunstenaar’ liet middels allerlei fragmenten zien wat techniek voor ons betekent, hoe nietig we zijn, maar ook hoe we tegelijkertijd veel kunnen. De quotes die hij hiervoor gebruikte waren niet geniaal (“Delen is het nieuwe hebben”), maar het plaatje klopt: Iemand die techniek inzet en er passioneel, optimistisch en innovatief over praat. Techniek als bevrijder.

Voor mij is het duidelijk: We moeten niet alleen ambitie hebben, maar ook de ambitie hebben om iemand te inspireren. Want aan de ambitie om colleges bij te wonen ligt het in ieder geval niet.

Deel dit artikel