door

Boerenverstand

18/09/2013

Theo en Toon staren over de Nuenense akkers naar de zonsopkomst. De zilte herfstlucht waait door de gekortwiekte haren van de boerenbuurmannen. Het lied van een vogel in de berkenboom doet even de ammoniaklucht uit de sloot vergeten. “Dat is de Dudeljo”, vertelt Toon trots.

Theo wijst glunderend naar de horizon: “Kijk naar dat kleurenpalet buurman, wat gaaf!” De verwondering maakt bij de pientere Toon al snel plaats voor onrust: “Je weet het hè, ‘morgenrood, water in de sloot’.” Theo rolt met zijn ogen: “Net zoals afgelopen maandag zeker? Toen hedde een lekker kleurke gekregen met oew boerenverstand!” Toon lacht met enige kiespijn: “Kom, we gaan de boer op.”

De herfstkleuren op het pad richting de boerderij camoufleren de stilte. De maatschappelijk geëngageerde Toon besluit de stilte te doorbreken: “Goed hè, dat ze gaan boren naar schaliegas. Net wat de economie nodig heeft!” Theo haalt zijn neus op: “Waar heb je het nou weer over, heb je niet gehoord dat 55 wetenschappers tegen zijn?” Toon fronst: “Wat weten zij er nou van? Onze minister heeft toch groot gelijk, het gaat toch al jaren goed met gas?”

Theo steekt van wal over nieuwe energievormen, zoals zonne-energie en kernfusie: “Ons John zei dat er in Eindhoven een instituut komt om de energie van de toekomst te ontwikkelen!” Toon haalt zijn schouders op: “Levert mij dat geld op? Levert mij dat banen op? Goed dat ze bezuinigen op dat hautaine onderwijs. Van dat studenten- en wetenschapsgeld kunnen we ouderen-luiers en tractors kopen.”

Theo kijkt hopeloos naar zijn buurman: “Ken je die mop van die koe die ging liggen?” Toon antwoordt ontkennend. Theo glundert: “Dat weet je niet!” Er valt een stilte. “…Met die grap win je geen cabaretfestival”, verzucht Toon. Theo gniffelt: “Maar wel een Ig Nobelprijs!”

Deel dit artikel