door

De medemens

22/05/2013

Als er een babygiraffe of olifantje geboren wordt, is er meteen sprake van een 'Baumgartnertje'. Nadat mamagiraffe al krijsend de hoeven van papagiraffe heeft fijngeknepen, knalt er een babygiraffe een paar meter naar beneden. Maar niet getreurd, hij hobbelt meteen zwaargekneusd achter de kudde aan.

Pas als je een ander dier of je medemens bekijkt snap je jezelf of je eigen soort wat beter. De pasgeboren mens is vergeleken met die giraffe weerloos en slap; het enige wat ze kan is een beetje liggen en krijsen. Maar als we groot zijn, kunnen we shinen en de wereld om ons heen begrijpen.

Zo ook onze medemens en zijn cultuur: een grote schatkamer van kennis. Een populaire vakantiebestemming is daarvoor niet genoeg, de kans is te groot dat je plotseling hoort: “Getverdemme, die hond heb hier net liggen schijten.” Je eigen cultuur tegenkomen in een ander land bezorgt mij net zoveel slappe ledematen als een Glennis Grace-concert op een TROS-piratenfestijn. Je zult jezelf moeten onderdompelen: ga op studiereis of buitenlandsemester!

Ik ben net terug van een studiereis in Zuid-Korea en het is enorm leuk en vooral leerzaam om een andere cultuur te ervaren. Bijvoorbeeld: de studenten daar studeren heel hun jeugd ontzettend hard, dagelijks van 8.00 tot 23.00 uur. Ze zullen alle feitjes kennen, maar kritisch zijn is er niet bij. Creativiteit zit niet in hun genen en de professor is heilig. Dan besef je meteen dat we het op de TU/e best goed doen en dat educatie niet alleen in de boeken ligt. Door andere volkeren te begrijpen kun je onmisbare internationale kennis opdoen: essentieel voor de ingenieur van de toekomst™.

Het TU/e-onderwijssysteem moet ruimte laten voor buitenlandse excursies en moet buitenlandervaring verplichten. Het hurktoilet is MetaForum is natuurlijk erg exotisch, maar zolang er geen toiletten staan waar je je kringspier met een paraboolvlucht kunt schoonsproeien en met een lauwwarme föhn kunt drogen, valt er nog genoeg te ontdekken.

Deel dit artikel